c S

Ovse opozoril na pomanjkanje prave konkurence na ruskih volitvah

19.03.2018 14:57 Moskva, 19. marca (STA) - Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je danes opozorila, da je nedeljske predsedniške volitve v Rusiji zaznamovalo pomanjkanje prave konkurence, glasovanje pa je bilo na splošno dobro izvedeno.

Ovse je na volitve, na katerih je z več kot 76 odstotki glasov slavil sedanji predsednik Vladimir Putin, poslal 481 mednarodnih opazovalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Omejevanje temeljnih svoboščin zbiranja, združevanja in izražanja je omejilo prostor za politično delovanje in povzročilo pomanjkanje prave konkurence," piše v poročilu Ovseja.

Prav tako so opozorili, da zaradi obširnega in nekritičnega poročanja večine medijev o sedanjem predsedniku vsi kandidati niso imeli enakih pogojev.

V Ovseju so tudi navedli, da so bili priprti številni aktivisti, ki so se spraševali o legitimnosti volitev.

Po oceni Ovseja je ruska volilna komisija volitve izvedla učinkovito in odprto, glasovanje pa je potekalo na urejen način kljub pomanjkljivostim, povezanim s tajnostjo glasovanja in preglednostjo štetja glasovnic.

Opozicijski in neodvisni opazovalci so poročali o polnjenju volilnih skrinjic z glasovnicami in drugih domnevnih nepravilnostih, poroča AFP.

Kremelj si je prizadeval za čim višjo udeležbo, s katero je želel zagotoviti večjo legitimnost Putinove izvolitve.