c S

EU zaostrila sankcije proti sirskemu režimu zaradi kemičnega orožja

19.03.2018 12:55 Bruselj, 19. marca (STA) - EU je danes zaostrila sankcije proti pripadnikom sirskega režima zaradi njihove vloge pri razvoju in uporabi kemičnega orožja nad civilisti. Na seznam posameznikov, kaznovanih z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v unijo, je uvrstila še štiri osebe, med katerimi so visoki vojaški predstavnik in trije znanstveniki.

Julija lani je unija na kazenski seznam že uvrstila osem sirskih vojaških predstavnikov in osem znanstvenikov zaradi njihove vloge pri razvoju in uporabi kemičnega orožja proti civilnemu prebivalstvu.

Povod je bil aprilski napad v mestu Kan Šejkun v severozahodni sirski provinci Idlib, v katerem so po oceni Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) uporabili prepovedan živčni bojni strup sarin. Umrlo je najmanj 87 ljudi, med njimi otroci.

Z današnjo odločitvijo se število kaznovanih oseb v Siriji zviša na 261. Posamezniki so na kazenski seznam uvrščeni zaradi odgovornosti za nasilje nad civilisti in koristi od podpore režimu. Na črnem seznamu je tudi 67 pravnih oseb, ki so kaznovane z zamrznitvijo premoženja.

EU je proti sirskemu režimu uvedla še niz drugih sankcij: embargo na nafto, omejitve nekaterih naložb, zamrznitev sredstev sirske centralne banke v EU, omejitve izvoza opreme in tehnologije, ki se lahko uporabi za notranjo represijo ali nadzor spletne in telefonske komunikacije. Te sankcije je unija nazadnje podaljšala konec lanskega maja in veljajo do 1. junija letos.