c S

Ta teden odločilen za italijanski parlament

19.03.2018 11:28 Rim, 19. marca (STA) - Za italijanski parlament, ki je bil izvoljen na volitvah 4. marca, se začenja odločilen teden, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Najmočnejše stranke bodo skušale do konca tedna doseči dogovor glede predsednikov poslanske zbornice in senata.

Vodja populistične desne Lige Matteo Salvini se je v nedeljo zvečer pogovarjal s premierskim kandidatom Gibanja pet zvezd Luigijem Di Maiom. Ta vztraja, da bi moral biti predsednik poslanske zbornice eden od poslancev njegove stranke, ki je z 32 odstotki glasov na volitvah postala najmočnejša v parlamentu.

Salvini, ki vodi pogovore o novem predsedniku parlamenta v imenu desnosredinskega zavezništva, se bo najprej pogovarjal z vsemi političnimi strankami, preden bo sprejel odločitev. Njegova Liga zase zahteva položaj predsednika senata. "Naš cilj je, da bi kar se da hitro imeli parlament, ki bi bil sposoben delovati in bi imel svojega predsednika," je pojasnil Salvini.

Di Maio je zagotovil, da bodo pogajanja o izvolitvi predsednika parlamenta potekala povsem pregledno. "Državljani pričakujejo delujoč parlament, ki bo dajal odgovore na konkretne težave države," je zapisal na strankinem blogu.

Volitve predsednika parlamenta se bodo začele po ustanovni seji novoizvoljenega parlamenta 23. marca.

Vzporedno v Italiji potekajo tudi pogovori o oblikovanju vlade. Salvini je dal vedeti, da ne izključuje možnosti koalicije z Gibanjem pet zvezd, če se bosta zavezništvo in stranka lahko dogovorila o vladnem programu. "Moja dolžnost je, da govorim z vsemi. Nič ni nemogoče," je dejal po poročanju medijev. Zatrdil je še, da bo storil vse, da se izogne predčasnim volitvam.

Salvinijev strankarski kolega Roberto Maroni, nekdanji predsednik Lombardije, koaliciji Lige in Gibanja petih zvezd nasprotuje. Meni, da bi bila takšna vlada šibka, ker se volilna programa strank preveč razlikujeta. Ocenjuje tudi, da zaveznica Lige, konservativna Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija ne bi nikoli privolila v vladajočo koalicijo s stranko komika Beppeja Grilla.

Ta je izrazil pripravljenost na pogovore z ostalimi strankami o oblikovanju vlade. "Vladati pomeni oblikovati prihodnost s tistimi, ki delijo skupno vizijo," je dejal Grillo v intervjuju za današnjo izdajo rimskega dnevnika la Repubblica. "Italija mora spet dobiti dolgoročno vizijo za obdobje 20 let. Izziv je spremeniti kulturni sistem in način razmišljanja," je poudaril.

Po njegovih besedah je treba dati prednost mladim in starejšim oz. vsem, ki so prepuščeni samim sebi. "Italija potrebuje reforme in vire, med drugim za pokojnine," je dejal in dodal, da v Italiji še nihče ne misli na to, da bo to čez 20 let država starih ljudi.