c S

Nekateri posli Časarjeve uprave v ponovno sojenje

19.03.2018 09:02 Koper, 19. marca (STA) - Višje sodišče je ugodilo pritožbi Luke Koper in razveljavilo sodbo sodišča prve stopnje, ki je zavrnilo odškodninsko tožbo proti bivšim nadzornikom glede nakupa deleža v družbi TTI, poročajo Primorske novice. Luka je uspela še z zahtevo za revizijo postopka proti Časarjevi upravi glede podjetij Adriasole in Ecoporto, ki se vrača v ponovno sojenje.

Prvostopenjsko sodišče je odškodninsko tožbo Luke, težko 19,6 milijona evrov, proti osmim nekdanjim nadzornikom konec lanskega leta zavrnilo, a se je Luka pritožila. Višje sodišče je zdaj ugotovilo, da je pritožba utemeljena, in sodbo prvostopenjskega sodišča razveljavilo, danes poročajo Primorske novice.

Pri tem je višje sodišče v sodbi izrecno ugotovilo, da so vsi nadzorniki ravnali nedopustno, predvsem pa da niso dovolj preverili sinergij, ki naj bi jih Luki prinesel nakup deleža v slovaškem holdingu TTI. V napotilu za ponovljeno sojenje prvostopenjskemu sodišču veleva, naj izhaja iz te ugotovitve ter naj razčisti, ali je v Luki zaradi neskrbnega ravnanja nadzornikov sploh nastala kakšna škoda, še povzema časnik.

Omenjena odškodninska se nanaša na nakup desetodstotnega deleža TTI, za kar je Luka Koper v času, ko jo je vodil Robert Časar, plačala 25,8 milijona evrov. Višje sodišče je med drugim ugotovilo, da je revizijska hiša Deloitte cenitev deleža v TTI in sinergij tega posla izračunala zgolj na podlagi nepreverjenih podatkov o načrtovani rasti pretovora, ki jih je posredoval takratni Časarjev svetovalec Milan Pučko, ter da je izdelalo cenitev vrednosti za celoten holding in ne za njegov desetodstotni delež, čeprav vrednost tega deleža ni enaka desetim odstotkom vrednosti celotne družbe, pišejo Primorske novice.

Po sodbi višjega sodišča nihče od nadzornikov pri tem ni ukrepal in zahteval dodatnih pojasnil. Še najbolj skrbno je po oceni sodišča ravnala Olga Franca, na pobudo katere je nadzorni svet od uprave zahteval dodatna pojasnila o podatkih iz cenitve. Nekateri drugi nadzorniki pa si cenitve denimo niso niti ogledali, še navaja časnik. Franca je za Primorske novice sicer povedala, da se je pri odločanju o tem poslu veliko posvetila prav področju sinergij ter da na ponovljenem sojenju pričakuje ugoden izid.

Medtem je Luka Koper po pisanju časnika z zahtevo za revizijo postopka na vrhovnem sodišču dosegla, da se 4,8 milijona evrov težka odškodninska tožba proti nekdanji upravi Roberta Časarja zaradi ustanavljanja in kreditiranja podjetij Adriasole in Ecoporto vrača v ponovno sojenje. Sodišči na prvi in drugi stopnji sta njen zahtevek zavrnili, a je vrhovno sodišče obe sodbi razveljavilo.

"Noben razumen gospodarstvenik ne odobri posojila v milijonskem znesku novoustanovljeni družbi brez zagotovil, da bo denar namensko uporabljen in da bo posojilojemalec posojilo tudi vrnil," so Primorske novice navedle mnenje vrhovnega sodišča.