c S

Rusija uvedla preiskavo poskusa umora Skripalove hčerke

17.03.2018 08:45 Moskva, 16. marca (STA) - Ruski preiskovalci so danes uvedli preiskavo poskusa naklepnega umora Julije Skripal, ki je bila skupaj z očetom Sergejem Skripalom žrtev napada z živčnim strupom v Veliki Britaniji.

S primerom se ukvarja preiskovalni komite, ki odgovarja neposredno ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sporočilo za javnost preiskovalnega komiteja ne omenja Julijinega očeta, bivšega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala. Oba sta po napadu z živčnim plinom novičok v Salisburyju 4. marca še vedno v bolnišnici v kritičnem stanju.

Ruski preiskovalci so ob tem sporočili, da so pripravljeni sodelovati s pristojnimi britanskimi oblastmi.

Preiskovalni komite je uvedel tudi ločeno preiskavo domnevnega umora ruskega državljana Nikolaja Gluškova, ki je živel v Londonu, čeprav britanska policija primer še vedno obravnava kot nepojasnjen.

Gluškova, bivšega namestnika direktorja ruske letalske družbe Aeroflot in sodelavca pokojnega kritika Kremlja Borisa Berezovskega, so 12. marca našli mrtvega na njegovem domu v Londonu. Gluškov, ki je bil v Rusiji obsojen zaradi pranja denarja in prevare, je imel v Veliki Britaniji politični azil.

Britanska policija naj bi rezultate obdukcije njegovega trupla dobila še danes, še poroča AFP.