c S

Ornig pravi, da je pomanjkljivosti sistema Tetra preverjal z vednostjo policije

17.03.2018 08:45 Ljubljana, 16. marca (STA) - Na Okrajnem sodišču v Ljubljani se je danes začela glavna obravnava v sojenju Dejanu Ornigu in Gregorju Gregoriču, obtoženima vdora v policijski sistem Tetra. Oba sta danes krivdo zanikala. Ornig je dejal, da ni šlo za nezakonit vdor, ampak za odkrivanje njegove ranljivosti, kar da je izvedel z vednostjo policije.

Obtožnica Orniga bremeni, da je leta 2014 s pomočjo računalnika, posebej prirejene programske opreme in radijske postaje preko radijskih valov večkrat vdrl v policijski informacijski sistem Tetra z namenom, da bi oviral prenos podatkov in prestrezal pogovore policistov. Med drugim naj bi tudi začasno onesposobil radijsko postajo policijske postaje Ljubljana Moste. Pri tem naj bi mu odločilno pomagal Gregorič.

Orniga obtožnica tudi bremeni, da je ponaredil policijsko izkaznico in službeno značko policije, s čimer naj bi se nato v dveh primerih lažno predstavljal za policista. Nezakonito naj bi tudi posnel pogovor med nekdanjimi sodelavci v družbi G4S.

V današnjem zagovoru je Ornig vse očitke zanikal. Glede vdorov v sistem Tetra je povedal, da ni šlo za vdore, ampak za analizo radijskih signalov, s katero je želel preveriti, ali ima sistem kakšne pomanjkljivosti. Slednje naj bi počel z vednostjo policista Mihe Rističa, ki ga je o vsem tudi obveščal, Ristič pa naj bi ga nato tudi povezal z vodjo policijskega operativno-komunikacijskega centra Ljubljana Robertom Bajukom, ki naj bi mu nato izročil analizo.

Odgovorni na policiji pa po njegovih besedah opozoril in analize o ranljivosti sistema niso vzeli resno, ampak so namesto tega začeli zbirati dokaze, ki bi ga obremenili.

Povedal je, da je s policijo sodeloval že pred tem, in sicer kot njen informator. Zanjo in po njenih navodilih je vdiral v elektronske račune vodij ekstremističnih skupin in potencialnih teroristov, je povedal. Dokaze o tem je njegov odvetnik Janez Stušek danes predložil v sodni spis.

Glede policijske izkaznice in značke je Ornig dejal, da je šlo za zbirateljske predmete, ki jih je imel le zato, ker si je od nekdaj želel biti policist, z njimi pa da se ni nikoli lažno predstavljal. Za pogovor med nekdanjimi sodelavci, ki ga je posnel, pa je dejal, da ga je posnel le zato, ker je želel dobiti dokaz o šikaniranju na delovnem mestu.

Tudi Gregorič je vse očitke zanikal. Povedal je, da je Orniga spoznal na enem izmed forumov na internetu, ko je ta spraševal zadeve, povezane s Tetro, z njim pa se je odločil sodelovati, ker je verjel, da zanesljivost sistema preverja s soglasjem policije. Da ima Ornig dobre zveze s policijo, je bilo po besedah Gregoriča razvidno tudi iz internih informacij, ki jih je imel. Sam sicer nikoli ni zaznal, da bi imel Ornig kakšne slabe namene.

Ornigov odvetnik je sicer danes predlagal izločitev dokazov, ki so bili zbrani s hišno preiskavo pri Ornigu, saj naj bi bila ta izvedena v nasprotju z določili zakona. Tudi zato se je sodnica odločila, da bo v nadaljevanju postopka najprej zaslišala priče, ki so bile navzoče pri preiskavi. Naslednji narok bo 4. aprila.