c S

Britanski minister Johnson za napad na Skripala obtožil Putina

17.03.2018 08:45 Moskva/London, 16. marca (STA) - Britanski zunanji minister Boris Johnson je danes dejal, da je napad na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala najverjetneje odredil ruski predsednik Vladimir Putin. V Kremlju so te obtožbe označil za neopravičljive.

"Mislimo, da je zelo verjetno, da se je on odločil za uporabo živčnega strupa na ulicah Velike Britanije, ulicah Evrope, prvič po drugi svetovni vojni," je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Johnson.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je te očitke zavrnil. "Vsakršno omenjanje našega predsednika ni nič drugega kot šokantno in neopravičljivo kršenje diplomatskih pravil," je povedal. Poudaril je, da je Rusija že večkrat zavrnila obtožbe, da stoji za napadom na nekdanjega dvojnega rusko-britanskega agenta in njegovo hčer.

Velika Britanija je že pred tem odgovornost za napad pripisala Moskvi, pri tem pa so se Londonu pridružile tudi druge zahodne zaveznice in zveza Nato. Britanska vlada je sprejela tudi sankcije proti Rusiji, vključno z izgonom 23 ruskih diplomatov iz Londona.