c S

Zaenkrat kaže na politično voljo za zaščito NLB v ustavnem zakonu

17.03.2018 08:45 Ljubljana, 16. marca (STA) - Čeprav so nekatere politične stranke še previdne, pa se za zdaj nakazuje politična volja, da bi lahko še v tem mandatu NLB zaščitili z dopolnitvijo ustavnega zakona, ki sta ga v DZ vložili SDS in NSi. Za potrditev je potrebna dvotretjinska večina. A politična volja mora biti, NLB je treba zaščititi pred Hrvaško, so jasni v nekaterih strankah.

V SDS in NSi so predlagali ustavni zakon, v katerem bi izrecno napisali, da NLB ne sme izplačevati nobenih zahtevkov na podlagi omenjenih sodb, če pa bi do izplačil le prišlo, pa bi morala slediti kompenzacija z izterjavo od hrvaških družb v večinski državni lasti in tudi sankcije zoper tiste tuje banke, ki bi skušale sodbe operacionalizirati - banki Unicredit in Intesa Sanpaolo, ki sta lastnici Zagrebačke oz. Privredne banke in delujeta tudi v Sloveniji. Zbrali so tudi dovolj podpisov za izredno sejo, na kateri bi DZ obravnaval ustavni zakon.

Toda izredna seja DZ glede ustavnega zakona po pojasnilih predsednika DZ Milana Brgleza ne more biti izvedena, dokler na predlagano rešitev mnenja ne poda Evropska centralna banka (ECB). Po njegovih besedah sicer z ustreznimi prilagoditvami predloga ne bi potrebovali mnenja ECB, kar bi pospešilo iskanje rešitve.

Brglez meni, da gre ustavni zakon v nekaterih vidikih predaleč do takšne mere, da bi bil problem, v nekaterih vidikih pa je takšen, kot bi ga že sedaj bilo treba izvajati. A kot je dejal za STA, je to ena od možnosti, ki jih pravzaprav imamo, po njegovem mnenju "celo pametnejša od nekaterih drugih, za katere je bila zadolžena samo vlada".

"Vidim strokovne razloge, zakaj bi to sprejeli. Tako mednarodnopravne kot tudi druge," je dejal Brglez, sicer tudi podpredsednik SMC. Na vprašanje podpore SMC ustavnemu zakonu pa je zagotovil, da bo stranka poskušala na ustrezen način podpreti tisto, kar bo zaščitilo NLB.

V SDS pričakujejo, da bo na izredni seji DZ z dvotretjinsko podporo poslank in poslancev sprejet predlog za začetek postopka za dopolnitev ustavnega zakona, ki so ga vložili z NSi.

"Ko bo poslan jasen signal, da politična volja za sprejetje sprememb ustavnega zakona obstaja, pričakujemo, da bo predsednik DZ v najkrajšem možnem času sklical sejo ustavne komisije DZ in sprožil ustrezne postopke za spremembo ustavnega zakona ter zaščito premoženja slovenskih davkoplačevalcev," so danes za STA navedli v SDS.

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je danes poudaril, da mora biti politična volja za sprejem zakona še v tem mandatu, "če želimo urediti zadeve v NLB tako, da je Hrvaška ne bo rubila". To je treba preprečiti, saj gre za več milijonov evrov davkoplačevalskega denarja, je opozoril in dodal, da pri tem volitve ne smejo igrati nikakršne vloge.

Bolj kot s sprejemom zakona zavlačujejo, večja je po njegovem prepričanju škoda. NLB je namreč deležna velikih pritiskov, je še opozoril Vrtovec. Po besedah v. d. predsednika Mateja Tonina pa zakon potrebujejo za zaščito Slovenije, ker je Hrvaška proti njej "začela peljati specialno akcijo".

Podporo DeSUS ustavnemu zakonu je že pred dnevi napovedal njihov predsednik Karl Erjavec, danes pa je to za STA potrdil tudi vodja poslancev Franc Jurša. Ob tem je opozoril, da je sprejem zakona v tem mandatu v veliki meri odvisen zlasti od največje vladne stranke. Potrebni sta namreč najmanj dve tretjini poslanskih glasov.

V Dobri državi predlog ustavnega zakona načeloma podpirajo, "vprašanje pa bo izvajanje zakona, saj en ustavni zakon že imamo", je za STA navedel predsednik stranke in poslanec Bojan Dobovšek.

Kot po njegovem mnenju kaže, je najboljša rešitev za NLB prodaja. "Potem pa naj Hrvaška svoje zahteve pošilja novim lastnikom, če si bo seveda sploh upala. Slovensko gospodarstvo pa naj si za svojo matično banko omisli kakšno manjšo, obvladljivo banko," je dodal Dobovšek.

Poslanka Alenka Bratušek meni, da je mogoče ustavni zakon spremeniti tako, da mnenje ECB ne bi bilo potrebno. Vsekakor je treba po njenih besedah pridobiti mnenje pravnikov tako glede vsebine zakona kot postopka sprejemanja.

"A v tem trenutku je to edina rešitev za zaščito, ki jo potrebuje NLB," je poudarila za STA. Na vprašanje, ali v tej luči razume tudi četrtkovo izjavo prvaka SDS Janeza Janše, da ne bodo pristali na razpustitev DZ, dokler ne sprejmejo ustavnega zakona, je odgovorila, da je to edina možna pot: "Ne moremo se posloviti iz DZ, dokler ne rešimo največje težave, to je zaščitimo NLB pred hrvaškim plenjenjem."

V SD svojega stališča glede ustavnega zakona še niso sporočili, prav tako ne iz Levice.