c S

Vodja slovaške koalicijske stranke zaprosil za policijsko zaščito

17.03.2018 08:45 Bratislava, 16. marca (STA) - Vodja slovaške koalicijske stranke Most-Hid Bela Bugar je danes zaradi groženj zaprosil za okrepljeno policijsko varovanje. V regionalni pisarni vladajoče stranke Smer-SD v mestu Žilina pa je v četrtek izbruhnil požar, ki naj bi bil podtaknjen. Do tega prihaja po umoru preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in vladni krizi, ki mu je sledila.

"To je preveč. Takšne grožnje ali podtikanje požarov v pisarnah strank nimajo nič skupnega z demokracijo," je dejal Bugar. Dodal je, da je takšno ravnanje posledica kritik opozicije. "Prepričan sem, da tega ne želi nihče, niti tisti na ulicah," je povedal Bugar.

Kot je pojasnil, je v minulih dneh po elektronski pošti prejel več groženj s smrtjo, ki so bile namenjene tudi njegovim bližnjim. Zato je danes zaprosil za okrepljeno policijsko varovanje, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

V regionalni pisarni stranke nekdanjega premierja Roberta Fica Smer-SD v Žilini pa je bil ponoči podtaknjen požar, ki so ga uspešno pogasili, so sporočili gasilci. Pri tem ni bil poškodovan nihče.

V stranki so odgovornost pripisali skrajnežem, ki skušajo trenutno politično situacijo izkoristiti za destabilizacijo države.

Fico, ki se je po umoru Kuciaka znašel pod pritiskom opozicije, je v četrtek odstopil. Predsednik Andrej Kiska je mandat za oblikovanje nove vlade nato zaupal dosedanjemu podpredsedniku vlade Petru Pellegriniju.

Po umoru novinarja je odstopilo tudi več drugih članov Ficove najožje ekipe - notranji minister Robert Kalinak, minister za kulturo Marek Madarič, svetovalka premierja Maria Troškova in vodja sveta za nacionalno varnost Viliam Jasan.