c S

Iz Afrina v nekaj dneh zbežalo 200.000 ljudi

19.03.2018 07:27 Damask, 17. marca (STA) - Več kot 200.000 civilistov je pred turškim obstreljevanjem od srede zvečer zbežalo iz mesta Afrin v istoimenski kurdski enklavi na severu Sirije, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Ob 150.000 ljudeh, ki so zbežali do petka, se eksodus danes nadaljuje, ko naj bi jih zbežalo že okoli 50.000.

Dodal je, da so vso noč potekali siloviti spopadi na severnem obrobju mesta, medtem ko turške sile že skoraj dva meseca izvajajo ofenzivo na enklavo proti milici sirskih Kurdov YPG, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turška letala so danes ubila 11 civilistov, ki so na traktorju skušali zbežati iz mesta, je sporočil observatorij, po podatkih katerega je od začetka turške ofenzive 20. januarja bilo ubitih že 280 civilistov.

Turške sile so minuli teden skoraj v celoti obkolile mesto Afrin, kjer je bilo okoli 350.000 ljudi, tudi razseljeni iz drugih delov enklave, ki so se v mesto umaknili pred spopadi. Odprta ostaja le ena cesta, po kateri lahko ljudje zbežijo iz mesta.

Mesto Afrin je tarča silovitega turškega letalskega in topniškega obstreljevanja. V petek zvečer so turška letala zadela glavno bolnišnico v mestu in po podatkih observatorija ubila 16 civilistov. Turška vojska je to zanikala, češ da operacijo izvajajo tako, da ne povzročajo škode civilistom, navaja AFP.

Po navedbah predstavnika bolnišnice so jo morali zaradi hudih poškodb zapreti. Bila naj bi še edina delujoča bolnišnica v mestu.