c S

Cerar bo še zadnjič v tem mandatu odgovarjal na poslanska vprašanja

19.03.2018 08:26 Ljubljana, 19. marca (STA) - V DZ se bo danes začelo marčevsko plenarno zasedanje, ki bo najverjetneje zadnje redno v tem mandatu po odstopu premierja Mira Cerarja. Cerar bo danes še na funkciji s polnimi pooblastili poslancem odgovarjal na vprašanja, predvidoma v torek pa se bo DZ seznanil z njegovim odstopom.

Poslanci bodo v okviru današnjega glasovanja o dnevnem redu obravnavali tudi predlog razširitve dnevnega reda z obvestilom o Cerarjevem odstopu. Če bo razširitev sprejeta, je seznanitev z odstopom uvrščena takoj za poslanska vprašanja in bo na vrsti v torek zjutraj.

Cerar bo svoj odstop, o katerem je javnost obvestil v sredo pozno zvečer, pred poslanci tudi ustno obrazložil. Z odstopom predsednika vlade se DZ zgolj seznanil, o njem pa ne glasuje. S tem pa bo Cerarju in posledično njegovi vladi predčasno prenehal mandat in bosta opravljala le še tekoče posle.

Še pred tem bo predsednik vlade v odstopu danes odgovarjal na poslanska vprašanja. Jerneja Vrtovca (NSi) bo zanimalo, kateri so po Cerarjevem mnenju ključni izzivi, ki čakajo Slovenijo, in zakaj jih njegova vlada ni uspela rešiti.

Bojan Dobovšek (NP) bo tudi v luči Cerarjevega odstopa želel pojasnilo, kaj je v tem mandatu naredil za odpravljanje korupcije na različnih področjih, med drugim na področju zdravstva in javnih naročil ter pri upravljanju državnih podjetij.

Luka Mesec (Levica) bo zastavil vprašanje, zakaj je vlada nekritično pristala na zahteve Nata in bo za oblikovanje dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin, ki sta prioritetna cilja Nata za Slovenijo, porabila 1,2 milijarde evrov.

Franc Jurša (DeSUS) pa bo Cerarja vprašal, kako bo v času opravljanja tekočih poslov zagotovil socialni mir v državi, in sicer v razmerah, ko Slovenija beleži rekordno gospodarsko rast, njeni prebivalci pa tega še vedno ne občutijo.