c S

Ko vlada opravlja tekoče posle, pogajanja niso mogoča

16.03.2018 16:02 Ljubljana, 16. marca (STA) - Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je izjavi za medije v DZ dejala, da pogajanja s sindikati javnega sektorja v času, ko vlada opravlja samo tekoče posle, po njihovem prepričanju niso mogoča. Ko govorimo o pogajanjih s sindikati, ne govorimo o enkratnih izplačilih, ampak o trajnih ukrepih na področju plač v javnem sektorju, je dodala.

V koordinaciji stavkovnih odborov sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek, so prepričani, da ni nikakršnega razloga, da v ponedeljek, kot je bilo predvideno, ali pa še prej, pogajanj ne bi nadaljevali. V tem trenutku vlada še ne opravlja tekočih poslov in dela s polnimi pooblastili, so zapisali v današnjem odprtem pismu, ki so ga naslovili na premierja v odstopu Mira Cerarja ter prvaka SD Dejana Židana in DeSUS Karla Erjavca.

Vodja vladne pogajalske skupine generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič je sindikate v četrtek že obvestila, da so zaradi odstopa predsednika vlade Mira Cerarja vse pogajalske aktivnosti do nadaljnjega preložene. Na svoj poziv pa doslej, kot je za STA povedal Počivavšek, z vladne strani niso dobili nikakršnega odgovora.

Koordinacija se bo v ponedeljek sestala in se dogovorila, kako naprej. Že danes pa se je na izredni seji dobilo predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Branimir Štrukelj.

Opozorili so, da so bili - z izjemo policijskih sindikatov - ostali tik pred podpisom oz. vsaj parafiranjem dogovorov o stavkovnih zahtevah. Cerarjev odstop pa je po Štrukljevih besedah onemogočil zaključek tega procesa, ki bi po desetih letih varčevanja v javnem sektorju pomenil več kot upravičeno izboljšanje plač velike večine zaposlenih v javnem sektorju.

V dveh sindikatih iz te konfederacije, Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije, sicer še menijo, da bi lahko z vlado zgodbo zaključili. Kot so napovedali, se bodo tudi sami na vlado obrnili s pisno pobudo, da v ponedeljek nadaljujejo pogajanja.

Štrukelj, sicer glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, pa je dejal, da bi bili sicer vsi zadovoljni, če bi se pogajanja lahko končala, a niso tako optimistični. Z zahtevami pa bodo nadaljevali, ko bomo imeli vlado s polnimi pooblastili.