c S

Ministrica ogorčena nad zaključnim poročilom parlamentarne komisije o žilnih opornicah

16.03.2018 15:47 Ljubljana, 16. marca (STA) - Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je ogorčena nad ugotovitvami preiskovalne komisije DZ, ki ministrom za zdravje med leti 2003 in 2016 očita objektivno odgovornost, Kolar Celarčevi pa subjektivno odgovornost za nepreprečevanje korupcije pri poslih z žilnimi opornicami. Po njenem mnenju je poročilo prešlo na osebni nivo oz. maščevanje.

"Vsi ostali ministri, ki praktično na skupnih javnih naročilih v tem obdobju niso naredili nič, so objektivno odgovorni. Meni pa so pripisali subjektivno odgovornost, čeprav sem prva ministrica, ki sem pripravila strokovno-tehnične standarde za žilne opornice in izvedla skupno javno naročilo," je dejala Kolar Celarčeva za STA.

Odzvala se je tudi na očitke, ki sledijo odstopu premierja Mira Cerarja, češ da je vlada zamočila pri zdravstveni reformi. "Tukaj gre za bitko konceptov, kakšen naj bo naš zdravstveni sistem v prihodnje. Tisti, ki to pravijo, naj si pogledajo prejšnje programe, saj zdaj zagovarjajo drugačno zdravje," je dejala.

Ob tem je poudarila, da skupaj s SMC zagovarja ohranitev in nadgraditev javnega zdravstva, saj je to zagotovilo, da "bomo Slovenke in Slovenci imeli tudi v prihodnosti dostop do kakovostnih in varnih zdravstvenih storitev".

Po njenem mnenju je v osrčju kritik bitka za to, kdo in v kakšnem obsegu bo imel dostop do sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. "To je ključni problem, ki se seveda sedaj stopnjuje, ker smo praktično v volilni kampanji. Tu je bitka za delitev zdravstvenega denarja, kako si bo vsak na novo odrezal kos pogače. Vrti se okoli več kot treh milijard evrov. Zavarovalnice so tukaj zelo velik igralec. Imajo denar od naših premij, ki ga porabljajo zato, da delajo volilno kampanjo in da preprečujejo vse dobre rešitve, ki gredo v korist ljudi in nas v prihodnosti," je dodala.

Kolar Celarčeva je dodala, da so v času njenega ministrovanja sprejeli štiri pomembne zdravstvene zakone oz. projekte. "Res je, da je peti, to je zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, pripravljen. To je trdo delo treh let," je povedala in dodala, da bo čas pokazal, "kdo je veliko naredil in kaj je bilo narejeno".

Sicer pa ministrica kljub odstopu Cerarja obljublja, da bo delala do zadnjega dneva svojega mandata. "Če drugega ne, bom lahko zapustila en dober, moderen, sistemski zakon, ki ga nihče v 25 letih ni uspel narediti, niti uskladiti do te mere, da je praktično več kot 90-odstotno usklajen s sindikati, pa tudi v velikem delu z delodajalci ter drugimi," je še povedala.