c S

Odbor DZ sprejel stališče Slovenije do pogajanj o MIC

16.03.2018 15:46 Ljubljana, 16. marca (STA) - Odbor DZ za zadeve EU je na današnji redni seji za zaprtimi vrati sprejel predlog stališča Slovenije do odobritve začetka pogajanj o ustanovitvi večstranskega sodišča za reševanje naložbenih sporov, t. i. MIC (Multilateral Investment Court). Stališča javnosti ne bodo sporočili, bo pa MIC zahvaljujoč dopolnilu Levice moral pred Sodišče EU.

MIC je mednarodno naložbeno sodišče, pred katerim bi se razreševali spori med vlagatelji in državami. Kritiki iz vrst nevladnih organizacij in dela politike, predvsem Levice, so kritični, da gre za vzpostavljanje vzporednega pravnega sistema, ki povečuje moč multinacionalk v primerjavi z državami.

V torek je odbor DZ za gospodarstvo, danes pa še odbor za zadeve EU odločal o podelitvi mandata Evropski komisiji za začetek pogajanj o tem sodišču s tretjimi državami. Vse razprave so morale biti skrite pred očmi javnosti, prav tako je tajno končno stališče.

"Predlog stališča je bil pripravljen na podlagi dokumenta EU, ki nosi stopnjo tajnosti interno. Zato je bilo potrebno pripraviti tudi predlog stališča kot gradivo stopnje tajnosti interno. Interna gradiva pa se obravnavajo v DZ na zaprtih sejah," so za STA glede tega pojasnili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Slovenija bo lahko umaknila stopnjo tajnosti interno in objavila gradivo, ko bo umaknjena ta stopnja za gradivo EU, ki je bilo podlaga za pripravo slovenskega stališča, so še dodali na ministrstvu.

"Zaskrbljujoče je ... da sprejemanje stališča o tako pomembni tematiki, ki bo dolgoročno krojila odnos med korporacijami in suverenimi državami ter bo v medsebojnih investicijskih sporih ščitila interese mednarodnega kapitala, zapiramo pred očmi javnosti. Toliko o transparentnosti, ki jo je vlada obljubljala ob vsebinsko podobnih razpravah o prostotrgovinskih sporazumih TTIP in Ceta," je v sporočilu za javnost poudaril poslanec Levice Franc Trček.

V Levici ob tem nasprotujejo ustanovitvi "vzporednega sodnega sistema za korporacije", zato so "vložili varovalko". Ta se nanaša na skladnost večstranskega investicijskega sodišča s pravom EU in določbo, da mora pred ustanovitvijo o njem odločati Sodišče EU. Dopolnilo je bilo sprejeto.

Pred Sodiščem EU trenutno teče postopek, ki ga je proti mehanizmu ICS (Investment Court System), vgrajenemu v trgovinski sporazum med EU in Kanado Ceta, sprožila Belgija, v njem pa sodeluje tudi Slovenija. V primeru Achmea je medtem isto sodišče prejšnji teden odločilo, da so mehanizmi za arbitražno reševanje investicijskih sporov v sporazumih med članicami EU v neskladju z evropskim pravom.