c S

Notranji ministri procesa Brdo o boju proti trgovini z ljudmi

16.03.2018 15:14 Brdo pri Kranju, 16. marca (STA) - Na Brdu pri Kranju je danes potekalo neformalno srečanje notranjih ministrov procesa Brdo, ki je bilo namenjeno krepitvi sodelovanja v boju proti trgovini z ljudmi in pregledu napredka v okviru iniciative integrativnega upravljanja notranje varnosti na Zahodnem Balkanu. Udeležence srečanja je nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je ob zaključku srečanja poudarila, da je problematika trgovine z ljudmi izrazito večplastna, zato zahteva celovit in usklajen pristop tako na nacionalni ravni kot tudi širše v okviru regionalnih pobud ter znotraj evropskih in mednarodnih integracij.

Trgovina z ljudmi se prepleta tudi z drugimi področji družbenega življenja, na primer z aktualno migracijsko problematiko, izkoriščanjem dela in prikritim prisilnim delom, izkoriščanjem prostitucije in drugimi pojavnimi oblikami. Hkrati odpira nove izzive na področju vse bolj aktualne varnostne problematike in ekonomske ogroženosti v segmentih gospodarstva, kjer prevladuje nekvalificirana delovna sila, so na notranjem ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost.

"Za uspešnost in učinkovitost strokovnega dela pa je potrebna tudi politična podpora. To je tudi razlog, da smo za današnjo priložnost oblikovali in medsebojno uskladili skupno deklaracijo, ki daje nadaljnjo politično podporo uspešnemu delu neformalne mreže nacionalnih koordinatorjev za boj proti trgovini z ljudmi jugovzhodne Evrope," je dejala ministrica.

V deklaraciji so se med drugim zavezali k nenehnemu spremljanju trendov na tem področju, kar je temelj za ustrezno odzivanje, multidisciplinarnemu pristopu, ki temelji na spoštovanju človekovih pravic žrtev trgovine z ljudmi, oblikovanju aktivnosti, ki bodo dvignile osveščenost javnosti in pripomogle k učinkovitejšemu preprečevanju trgovine z ljudmi, so navedli na notranjem ministrstvu.

"Današnja razprava je pokazala, da je trgovina z ljudmi dejansko prepoznaven problem naše regije. Je huda oblika kaznivega dejanja in huda kršitev človekovih pravic. Vsaka država je lahko država izvora, tranzita ali destinacije, predvsem pa trgovanje z ljudmi ne pozna državnih meja," je opozorila Györkös Žnidarjeva.

"Zato smo danes še enkrat izpostavili pomembnost medsebojnega sodelovanja na vseh ravneh, tako na področju preprečevanja kot tudi pregona tega kaznivega dejanja ter seveda na področju usklajenih politik delovanja in smiselnih tematsko usmerjenih aktivnosti," je dodala.

Udeleženci srečanja so tudi pregledali napredek v okviru iniciative Integrativnega upravljanja notranje varnosti na Zahodnem Balkanu (IISG). Ta koncept so podprli na konferenci Brdo proces aprila 2016, ko je bila izražena jasna potreba po razvoju celovitega in integrativnega pristopa na področju notranje varnosti na Zahodnem Balkanu ter razširitvi modela sodelovanja z iniciativo WBCTi, ki obsega boj proti terorizmu in nasilnemu ekstremizmu na Zahodnem Balkanu, na področji hude in organizirane kriminalitete in upravljanja meja, so še sporočili z notranjega ministrstva.