c S

Lista Davkoplačevalci se ne damo več s programskimi izhodišči, a brez Zupančiča

16.03.2018 14:31 Ljubljana, 16. marca (STA) - Na današnji predstavitvi liste Davkoplačevalci se ne damo več sta njena podpredsednika Vili Kovačič in Jože Duhovnik predstavila izhodišča za program stranke, ki se bo podala na volitve. Zbrane naj bi nagovoril tudi Boštjan M. Zupančič, ki je bil po navedbah Kovačiča v četrtek izvoljen za predsednika, a je danes zjutraj podal odstopno izjavo.

Kovačič, eden od pobudnikov gibanja, najbolj znanega po borbi proti vladnemu zakonu o drugem tiru, je pojasnil, da so z Zupančičem konstruktivno sodelovali do četrtka, ko je bil na skupščini, kjer so ga tudi izvolili za predsednika.

Danes zjutraj pa so prejeli Zupančičevo odstopno izjavo, v kateri je zapisal, da je "šele danes izvedel za frapantni razlog o tem, kakšni so partikularni interesi, ki so pravi razlog za to forsirano ustanovitev stranke". Zupančič, nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice, je sicer v sredo na Twitterju objavljal napovedi o predstavitvi nove stranke.

Samostojna kandidatna lista Davkoplačevalci se ne damo več je po navedbah ustanoviteljev "demokratična platforma za uveljavitev novih principov državljanskega nadzora nad oblastjo". Zagotovili so, da pred volitvami ne bodo del nobene koalicije, poudarek pa bo na projektih, ne na stranki.

Menijo, da politične stranke niso opravilno sposobne za globlje spremembe. Doseči želijo, da bo parlament postal resnična zakonodajna oblast. Zato so oblikovali sedem izhodišč, na katerih temelji njihov program s 50 točkami, ki ga bodo predstavili prihodnjih dneh.

Prepričani so, da mora biti pravosodje v službi državljanov. Zato med drugim predlagajo pogojno ukinitev trajnega sodniškega mandata za kršitelje človekovih pravic in uvedbo materialne odgovornosti sodnikov ter "transparentnost dejanske usposobljenosti sodnikov in tožilcev za poklic".

Prav tako so za ukinitev ovir za uveljavitev referendumske volje državljanov in uvedbo švicarskega modela referendumske demokracije, da "se bo oblast bala ljudstva in ne obratno kot danes". V listi se zavzemajo tudi za samofinanciranje civilne družbe, saj menijo, da danes nevladne organizacije predstavljajo ljudje, odvisno od vlade, ki zato poklekajo pred njo, namesto da bi ji bili ogledalo.

Med njihovimi izhodišči je tudi oblikovanje volilnega sistema po meri volivcev in zagotovitev poštenosti volitev in uvedba stimulativnega in pravičnega obdavčenja nepremičnin in dohodkov. Eno od izhodišč njihovega programa se dotika tudi medijev, med drugim bi odpravili pristranskost informiranja Radiotelevizije Slovenija.

Želijo tudi obraniti slovensko identiteto na "temelju grško judovsko krščanskega kulturnega in civilizacijskega izročila", prenoviti vojsko, povečati samooskrbo in povečati rodnost.