c S

V ponedeljek bo Cerar še odgovarjal poslancem, v torek se bo DZ seznanil z njegovim odstopom

16.03.2018 10:03 Ljubljana, 16. marca (STA) - Kolegij predsednika DZ je sprejel časovnico za marčevsko redno sejo, ki se bo kot običajno v ponedeljek začela s poslanskimi vprašanji. Nanje bo odgovarjal tudi premier Miro Cerar, predvidoma naslednje jutro pa se bo DZ seznanil z njegovim odstopom. Kot se je odločil Cerar, odstopa ustno ne bo pojasnil, česar nekateri ne odobravajo.

Predsednik DZ Milan Brglez je obvestilo o Cerarjevem odstopu, ki ga je prejel v četrtek, uvrstil na sejo v torek, a morajo poslanci pred tem izglasovati še razširitev dnevnega reda seje s to točko. Na današnji seji kolegija predsednika DZ so nekateri poudarili, da bi se moral DZ z odstopom seznaniti čim prej.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han meni, da bi se DZ z odstopom lahko seznanil že na današnji izredni seji. Pomembno se mu namreč zdi, da čim prej pridemo do volitev.

Tudi po mnenju vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše mora biti skupen interes vseh, "da to agonijo pripeljemo do rešitve, saj kakršnokoli zavlačevanje ne koristi državi". Če že ne danes, Jurša ne razume, zakaj se ne morejo s Cerarjevim odstopom seznaniti v ponedeljek.

Kot je pojasnil Brglez, obvestila o odstopu ni uvrstil na današnjo sejo, ki je namenjena razpravi o prihodnosti Slovenije na predlog opozicije, ker se mu ne zdi dostojno. V ponedeljek pa se mu zdi prav tudi s simbolnega vidika, da izpeljejo poslanska vprašanja. Ob tem je zanikal očitke o zavlačevanju rokov, DZ se mora namreč z odstopom seznaniti v sedmih dneh.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je poudarila, da so poslanska vprašanja eden od najmočnejših mehanizmov, ki jih imajo poslanci v odnosu do vlade. Če bi se z odstopom predsednika vlade seznanili prej, bi bila po njenem prepričanju moč teh odgovorov na simbolni ravni veliko nižja.

Precej razprave na kolegiju je sprožilo tudi Brglezovo obvestilo, da Cerar svojega odstopa v DZ ne namerava ustno obrazložiti, kot mu je to sicer omogočeno.

"To štejem za nespoštljivo ravnanje in ignoranco državnega zbora. Kaj pa potem hodi odgovarjati na poslanska vprašanja, če noče niti seznaniti poslancev z razlogi za odstop?" je bil oster vodja poslanske skupine SDS Matjaž Tanko.

Tudi vodja poslanske skupine Levica Luka Mesec, ki sicer podpira uvrstitev obvestila o Cerarjevem odstopu v torek, je poudaril, da vendarle premierja imenuje DZ, zato bi bilo prav, da premier v DZ o odstopu tudi spregovori, ne pa da se z njim seznanijo "le s telegrafsko notico".

Ljudmila Novak (NSi) je prepričana, da bi si Cerar lahko naredil dovolj reklame, če bi prišel odstop pojasniti na današnji izredni seji. "Če pa ne, pa že to pove dovolj," je dodala.

Brglez je na navedeno razpravo, v kateri je bilo slišati tudi predloge, naj Cerarja pisno pozove k ustni obrazložitvi odstopa, odgovoril, da je odločitev predsednika vlade poslovniško dopustna in da so vse drugo politične ocene.

Marčevska seja, na katero so uvrščeni številni zakonski predlogi, bo trajala vseh pet dni prihodnjega tedna in še v torek, 27. marca.

Člani kolegija predsednika DZ so danes tudi potrdili obravnavo vladnega predloga novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih po skrajšanem postopku. Novela med drugim zvišuje znesek minimalnega dohodka z 297 na 331 evrov.