c S

Posebni tožilec Mueller s sodnim nalogom po dokumente Trumpove organizacije

16.03.2018 08:31 New York, 15. marca (STA) - Posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 Robert Mueller izdal sodni nalog za dokumente Trumpove organizacije, poroča New York Times. To pomeni, da se preiskava bliža predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, ki je sicer lani zagrozil, da bo kaj takšnega štel za nedopusten prekršek.

Mueller preiskuje rusko vpletanje v volitve s spletno propagando, vdore v demokratske računalnike, morebitno sodelovanje članov Trumpove kampanje pri tem in morebitno predsednikovo oviranje preiskave. Trump je lani julija za New York Times povedal, da bo Mueller prestopil kritično rdečo črto, če bo začel preiskovati finančne posle njegove družine.

Trump je mesec dni pred tem naročil glavnemu pravniku Bele hiše Donaldu McGahnu, naj odpusti Muellerja z izgovorom, da je tožilec v konfliktu interesov, ker je bil nekaj časa v igri za položaj direktorja FBI, ko je Trump maja lani odpustil Jamesa Comeyja. McGahn je Trumpu odgovoril, da bo odstopil s položaja, če ne pusti zadeve pri miru.

New York Times se pri poročanju o sodnem nalogu, ki naj bi bil izdan pred tedni, sklicuje na dva neimenovana vira, ki sta bila seznanjena s tem. Sodni nalog naj bi zahteval predajo vseh dokumentov Trumpove organizacije, ki so povezani z Rusijo. To pomeni tudi dokumente o poslih, ki jih je imel Trump ali njegova organizacija z Rusi pred volitvami leta 2016.

Mueller naj bi širil preiskavo na vlogo tujega denarja v Trumpovi kampanji, pri čemer je na udaru tudi njegov zet Jared Kushner. Trumpova armada odvetnikov se trenutno pogaja z Muellerjevimi pravniki o tem, ali bo mogoče zaslišati predsednika ZDA. Trump se je nekajkrat pohvalil, da ga ni niti najmanj strah pogovora s preiskovalci, nato pa se je umaknil in dejal, da mora poslušati nasvete svojih odvetnikov.

Odvetnike skrbi, da se bo po svoji stari navadi zlagal oziroma, kot pravijo uradno, jih skrbi, da bodo preiskovalci predsednika z vprašanji ujeli v past. Trumpova nekdanja sodelavka Hope Hicks je že priznala v kongresu, da mora občasno za predsednika kaj lagati.