c S

ZDA uvedle nove sankcije proti Rusiji

16.03.2018 08:22 Washington, 15. marca (STA) - ZDA so danes uvedle sankcije proti Rusiji zaradi vmešavanja v predsedniške volitve leta 2016 in kibernetskih napadov. Ukrepi so doleteli 19 posameznikov in pet ruskih pravnih oseb.

"Administracija se sooča in odvrača zlonamerne ruske kibernetske dejavnosti, vključno s poskusi vmešavanja v ameriške volitve, uničujoče kibernetske napade in vdore v kritično infrastrukturo," je sporočil ameriški finančni minister Steven Mnuchin.

"Te usmerjene sankcije so del širših prizadevanj v boju proti zlobnim napadom, ki izvirajo iz Rusije," je dodal Mnuchin.

Ob tem je napovedal nove sankcije proti ruskim vladnim predstavnikom in oligarhom, odgovornim za poskuse destabilizacije, s katerimi jim bodo zaostrili dostop do ameriškega finančnega sistema.

Ameriško finančno ministrstvo omenja tudi napad na bivšega ruskega vohuna z živčnim strupom v Veliki Britaniji, ki da predstavlja novo brezobzirno in neodgovorno ravnanje ruske vlade.

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je do zdaj uvedla sankcije proti več kot 100 posameznikom in pravnim osebam iz Rusije.

Tokratne sankcije sledijo seznamu pravnih in fizičnih oseb, proti katerim je obtožnice vložil posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve Robert Mueller.

Med pravnimi osebami so na primer Internet Research Agency LLC in podjetji Concord Management and Consulting LLC in Concord Catering. Za njimi stoji Sergej Prigožin, znan tudi kot "Putinov kuhar", ki ga ameriški obveščevalci dolžijo vodenja vojne ruskih plačancev v Siriji in Ukrajini.

Sankcije zadevajo tudi dve vladni agenciji in šest posameznikov, ki so vpleteni v kibernetske vdore po svetu za ruskega predsednika Vladimirja Putina. To je zvezna varnostna služba FSB, ki je naslednica sovjetske tajne policije KGB, ter vojaška vohunska služba Rusije GRU. Posamezniki pa so Sergej Afanasjev, Vladimir Aleksejev, Sergej Gizunov, Igor Korobov, Igor Kostjukov in Grigorij Molčanov.

Sankcije so med drugim uvedene zaradi razvpitega največjega računalniškega napada na svetu doslej "NotPetya", ki je bil najprej namenjen Ukrajini, kasneje pa se je razširil po vsem svetu in povzročil za več milijard dolarjev škode.

Sankcije pomenijo zamrznitev morebitnega premoženja v ZDA, prepoved potovanj v ZDA in prepoved poslovanja Američanov s pravnimi in fizičnimi osebami, ki so pod sankcijami. Nekateri posamezniki in pravne osebe so že pod temi sankcijami zaradi Ukrajine.

Ameriška vlada je Rusijo prav tako obtožila nadaljevanja prizadevanj za vdor v energetsko omrežje ZDA in drugo ključno infrastrukturo. Ameriški obveščevalci in zvezne policijske agencije so podjetjem v ZDA že pomagale, da se očistijo vseh ruskih vdorov, ampak le tistih, ki so jih uspeli odkriti, in ni izključeno, da jih bodo v prihodnje našli še več.

Sankcije so sledile skupni izjavi ZDA, Velike Britanije, Francije in Nemčije z obsodbo napada na 66-letnega ruskega vohuna Sergeja Skripala in njegovo 33-letno hčer Julijo v Salisburyju 4. marca. V izjavi se vsi strinjajo z oceno britanske vlade, da ne obstaja druga sprejemljiva razlaga kot to, da je za napadom Rusija.

Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je v sredo na izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN v New Yorku prepričeval svet, da ni nobene logike v tem, da bi Rusija izvedla tak napad tik pred svetovnim prvenstvom v nogometu in pred predsedniškimi volitvami.

Washinton Post v današnjem uredniškem komentarju opozarja, da je bil Putin vodja FSB v času, ko je Skripal vohunil za Veliko Britanijo in je javno obljubil maščevanje.

"Zelo verjetno ga je vzpodbudil tudi relativno šibak odziv Velike Britanije na smrt drugega nekdanjega vohuna Aleksandra Litvinenka v Londonu leta 2006. Britanci so šele osem mesecev po tistem napadu izgnali štiri ruske diplomate, preiskava, ki je ugotovila, da je za umor najverjetneje kriv Putin, pa se je vlekla devet let," piše Washington Post.

Uvedba sankcij proti Rusiji bo imela posledice tudi za ameriško notranjo politiko. Predsednik Donald Trump, ki je sicer zelo hiter s prsti na Twitterju za pomembne ali nepomembne zadeve, doslej ni našel kritične besede za Rusijo ali Putina. Niti po napadu v Salisburyju, ki ga je samoiniciativno z omembo Rusije obsodil državni sekretar Rex Tillerson in naslednji dan ostal brez službe.

Kot kaže, je potem vrag vzel šalo v kongresu, kjer je začelo vreti tudi med republikanci, ki so pozivali Trumpa, naj se opredeli, na kateri strani je. Veleposlanica pri ZN Nikki Haley je v sredo v Varnostnem svetu ostro udarila po Rusih, danes je sledila skupna izjava voditeljev zahodnih držav in sankcije.

Ameriški analitiki upajo, da je najverjetnejša razlaga Trumpovega odpora do kritiziranja Rusije njegova pregovorna nečimrnost. Enostavno ni zmožen sprejeti dejstva, da se je Rusija vpletala v volitve leta 2016 z namenom, da nagaja Hillary Clinton in ZDA.

To bi vrglo senco dvoma na njegovo zgodovinsko veličastno zmago na volitvah. Druga alternativna razlaga je veliko bolj zaskrbljujoča in o tem bo kaj več povedal Mueller, ko sklene preiskavo, če ne bo prej odpuščen.