c S

V Budimpešti shodi podpornikov in nasprotnikov Orbana

16.03.2018 08:22 Budimpešta, 15. marca (STA) - V madžarski prestolnici se je danes na predvolilnem shodu zbralo več deset tisoč podpornikov madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki je dejal, da bo "madžarski način življenja izgubil pomen", če bodo na volitvah 8. aprila zmagali njegovi nasprotniki. V Budimpešti se je na shodu zbralo tudi okoli 10.000 premierjevih nasprotnikov.

Podpornikom je na shodu, ki kaže na njegovo veliko moč pred parlamentarnimi volitvami, dejal, da jim želijo nasprotniki "ukrasti državo". Znova je napadel Evropsko unijo, mednarodne nevladne organizacije in ameriškega milijarderja madžarskega rodu Georgea Sorosa. "Želijo, da bi drugi živeli v tej državi," je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"Velike evropske države izgubljajo košček za koščkom. Želijo nas prisiliti, da bi storili enako, in te volitve so dobra priložnost, da to tudi storijo," je še izpostavil.

Na "pohod miru", kot so poimenovali shod, je prišlo več deset tisoč ljudi, med katerimi so bili tudi prebivalci drugih delov Madžarske in Poljaki. Na enem od plakatov je pisalo "Domovina pred vsem".

"Na ulicah ni niti enega begunca," je povedala ena od udeleženk shoda. "Ta vlada Madžarom pomaga, da si ustvarijo družino," pa je dejal 23-letni študent ekonomije.

Na shodu proti Orbanu pa se je medtem po ocenah AFP zbralo okoli 10.000 ljudi. Danes naj bi sicer v prestolnici potekalo še več podobnih shodov.

Svoj shod so skupaj pripravili tudi opozicijski socialisti in stranka nekdanjega premierja Ferenca Gyurcsanyja. Na ta shod leve politične opcije je prišlo okoli 5000 ljudi.

Glede na rezultate javnomnenjskih anket si bo Orbanova desna stranka Fidesz na aprilskih volitvah zagotovila zmago. Orban, ki je zaradi begunskih kvot v sporu z Brusljem, si bo tako zagotovil tretji zaporedni mandat za vodenje vlade.

Po prvi izvolitvi leta 2010 je na ključne položaje v državi imenoval sebi zveste ljudi ter prenovil ustavo in volilno zakonodajo, s čimer je utrdil svoj položaj. Njegov drugi mandat, ki se je začel pred štirimi leti, pa je zaznamovala predvsem nacionalistična protipriseljenska kampanja. V 10-milijonski državi je to spodbudilo ksenofobijo.

Vendar pa ima premier zaradi gospodarskega napredka in razdeljene opozicije še vedno veliko podporo javnosti. Podporniki trdijo, da Madžarsko brani pred vmešavanjem EU in Sorosa.