c S

Na kratko iz gospodarstva

16.03.2018 08:09 Ljubljana, 15. marca (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Šest- in 12-mesečne zakladne menice, ki jih je danes v skupni nominalni vrednosti 97 milijonov evrov izdala država, bodo začele na Ljubljanski borzi kotirati 16. marca, je danes objavila Ljubljanska borza. Slovenija je izdala za 35 milijonov evrov šestmesečnih zakladnih menic po enotni ceni 100,188 odstotka, nominalna letna obrestna mera je -0,37 odstotka, trgovanje z njimi na borznem parketu bo ustavljeno 10. septembra, zapadejo pa 13. septembra. Izdala je tudi za 62 milijonov evrov 12-mesečnih zakladnih menic po enotni ceni 100,365 odstotka, nominalna letna obrestna mera je -0,36 odstotka, trgovanje z njimi na borzi bo ustavljeno 11. marca 2019, zapadejo pa 14. marca 2019.

Podjetje GGE od 14. marca deluje pod novim imenom in blagovno znamko Resalta. V družbi, ki zagotavlja energetske storitve, so se za spremembo odločili, ker da nova blagovna znamka bolj enotno in celostno podpira njihovo delovanje in odraža, v kar se je podjetje razvilo. Eden od razlogov je tudi, da je ime GGE predstavljalo akronim treh ustanovnih podjetij: Gorenja, Geoplina in Energetike Ljubljana. Ker se je lastniška struktura spremenila - Geoplin je izstopil iz lastništva - vstopila pa sta dva nova lastnika, je bil tudi po tej plati čas za spremembo, so danes sporočili iz družbe.

Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) je februarja na Okrožno sodišče v Ljubljani vložilo predlog za sodni preizkus denarne odpravnine v primeru iztisnitve 107 delničarjev družbe AMZS. Mali delničarji bi tako že morali prejeti denarno odpravnino v višini osem evrov na delnico (skupaj 528.640 evrov), če je niso prejeli, pa naj o tem obvestijo VZMD, so sporočili iz združenja.