c S

Evropski parlament zahteval konec turške ofenzive na Afrin, a neuspešno

16.03.2018 08:07 Strasbourg/Istanbul, 15. marca (STA) - Evropski parlament je danes potrdil resolucijo, v kateri zahteva konec turške vojaške ofenzive v regiji Afrin na severu Sirije in Ankaro poziva, naj raje konstruktivno pripomore h končanju sirskega konflikta. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je zahtevo evropskih poslancev že zavrnil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poslanci so resolucijo danes potrdili z veliko večino. "Orožje mora utihniti, tako v Vzhodni Guti kot v Afrinu," je ob tem poudarila poslanka evropskih Zelenih barbara Lochbihler. O "dramatičnemu ponovnemu zaostrovanju vojaških dejavnosti" v Siriji tako v Vzhodni Guti kot v Afrinu je Evropski parlament v torek seznanila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

Turška vojska je svojo ofenzivo na Afrin, s katero želi poraziti kurdsko milico YPG, sprožila 20. januarja, pred dnevi pa je sporočila, da je mesto Afrin obkoljeno. Evropski parlament je operacijo, ki jo je Turčija poimenovala Oljčna vejica, prvič obsodil februarja, a Ankare stališča evropskih poslancev očitno ne ganejo, spominja dpa.

Tudi na današnjo resolucijo se je Erdogan hitro odzval z besedami, da ne more Evropski parlament Turčiji reči nič takega, kar bi jo prepričalo v spremembo ravnanja, saj "nam gredo te besede skozi eno uho noter in skozi drugo spet ven". "Dokler naše delo ne bo končano, ne bomo odšli od tam," je bil jasen.