c S

Konfederacija sindikatov javnega sektorja o nadaljnjih korakih

16.03.2018 08:39 Ljubljana, 16. marca (STA) - Predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije se bo danes sestalo na izredni seji. Pričakovati je, da bodo govorili o novi situaciji, ki je nastala s sredinim odstopom premierja Mira Cerarja. Vladna stran je namreč sindikate že obvestila, da so zaradi Cerarjevega odstopa vse pogajalske aktivnosti do nadaljnjega preložene.

Sodeč po prvih odzivih imajo v sindikatih javnega sektorja različne poglede na možnosti sklepanja dogovorov z vlado v času, ko bo ta opravljala le še tekoče posle. Po mnenju glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimirja Štruklja, sicer tudi predsednika konfederacije, situacija preprečuje sklepanje dogovorov, saj vlada za to nima več pooblastil. Sviz bo stavko zato verjetno zamrznil.

Po drugi strani je predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva, ki prav tako sodi v konfederacijo, Zvonko Vukadinovič mnenja, da morajo sindikati kljub Cerarjevemu odstopu vztrajati. Da je pogajanja o stavkovnih zahtevah še mogoče zaključiti, pa je prepričan tudi vodja druge sindikalne skupine Jakob Počivavšek. Ta bo o nadaljnjih potezah odločala v ponedeljek.

Kot je v sredo dejal Cerar, je koalicija stavkajočim sindikatom v ponedeljek ponudila dober predlog, ki pa so ga sindikati zavrnili in "zdaj bodo čakali na naslednjo priložnost". Neuspehu ponedeljkovih pogajanj naj bi sicer botrovala tudi razhajanja med sindikati oziroma razlike med stališči Sviza na eni strani ter na drugi strani Počivavškovih sindikatov, s katerimi sta se ob predlogu poenotila tudi sindikata, ki zastopata zaposlene v zdravstveni negi in socialnem varstvu.

Ker sta omenjena sindikata tako kot Sviz del konfederacije sindikatov javnega sektorja, je pričakovati, da bodo danes na seji predsedstva spregovorili tudi o tem.