c S

Janša za sočasno izvedbo volitev in ponovnega referenduma o drugem tiru

15.03.2018 16:12 Ljubljana, 15. marca (STA) - Predsednik SDS Janez Janša ocenjuje, da je odstop premierja Mira Cerarja posledica razkritij na komisiji za nadzor proračuna, da Hrvaška rubi premoženje NLB, in strahu pred obravnavo poročil preiskovalnih komisij DZ glede žilnih opornic, bančne luknje in Teš 6. Za referendum o drugem tiru predlaga, da se izvede skupaj z volitvami v DZ.

Janša namreč ne verjame pojasnilom, da je bila zadnja kaplja čez rop, zaradi katere je odstopil Cerar, razveljavitev referenduma o drugem tiru. "V to kapljo nekoliko dvomimo, ker se je že nekaj dni prej vedelo, kakšna bo odločitev vrhovnega sodišča. O tem se je na veliko govorilo po hodnikih sodnih palač. Dopuščam pa možnost, da predsednik vlade tem informacijam ni verjel," je dejal na novinarski konferenci.

Po Janševi oceni so bila pravi razlog za odstop razkritja na komisiji DZ za nadzor proračuna prejšnji teden, "na kateri smo izvedeli, da v nasprotju z zakonodajo in dvema mednarodnima sporazumoma Hrvaška rubi premoženje NLB in da se to dogaja že od leta 2015". "Izvedeli smo tudi, da je bil vrh koalicije o tem ves čas obveščen, da je banka prosila za zaščito, a se ni zgodilo nič," je dejal. Odstop je tako po Janševi oceni beg pred odgovornostjo v tej zadevi.

Drugi motiv za odstop pa je po besedah predsednika SDS strah pred obravnavo poročil preiskovalnih komisij DZ, "ki so praktično na mizi". "Že po tem, kar smo lahko javno izvedeli iz dela teh komisij, je jasno, da nekaterim vladnim strukturam, še bolj pa tistim, ki stojijo za njimi, ne ustreza, da bi DZ obravnaval ta poročila," je dejal. Dodal je, da bodo zato v SDS naredili vse, da do obravnav pride.

Glede volitev Janša meni, da bi bilo najbolje, da so na datum, ki je do zdaj veljal za najbolj verjeten, to je 10. junija. Skupaj z njim bi bilo po njegovem mnenju racionalno izvesti tudi ponovitev referenduma o drugem tiru. Tega bi bilo po Janševih besedah sicer mogoče izvesti tudi skupaj z lokalnimi volitvami jeseni, a je zanj bolj primeren 10. junij. "Predvsem z vidika zaščite žepov davkoplačevalcev, saj vsak dan poslušamo, kako je podjetje 2TDK sprejelo nove zadolžitve, podpisalo nove pogodbe in zapravilo nov denar," je dodal.

Sam tudi meni, da odstop Cerarja ne bi smel povzročiti, "da bomo na volitve tako kot leta 2011 in 2014 odšli v nekem vzdušju izrednega stanja, medtem ko bo razprava o temeljnih težavah ostala v ozadju".

Povedal je še, da so zbrali dovolj podpisov za izredno sejo, na kateri bi DZ obravnaval ustavni zakon za zaščito NLB. "Veseli smo, da so zahtevo za izredno sejo podpisali tudi nekateri dodatni poslanci, ne le poslanci SDS in NSi," je dejal. Omenjeni stranki sta namreč predlog ustavnega zakona pripravili in vložili v parlamentarno procedur.

"Pričakujemo dvotretjinsko podporo, pričakujemo resno obravnavo tega predloga, odprti smo za morebitne dopolnitve," je dejal Janša. Niso pa v SDS odprti "za zavlačevanje, še posebej v smislu da se to temo pusti prihodnji vladi". V tem času bodo namreč lahko Slovenija in davkoplačevalci dodatno oškodovani, je ocenil in spomnil, da nad NLB visi za 430 milijonov evrov morebitnih dodatnih obveznosti.