c S

O lanski skupščini Certe Holding v sodni mediaciji

15.03.2018 16:11 Nova Gorica/Cerkno, 15. marca (STA) - Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici naj bi v petek potekala prva obravnava v tožbi Alee Iacte proti Certi Holding, a je bila obravnava preklicana. Alea Iacta, ki si želi preklic sklepov skupščine Certe Holding iz oktobra lani, ker naj ta ne bi bila sklicana pravilno, je namreč dala predlog za sodno mediacijo v tem primeru.

"Mi smo bili vedno odprti in lepo je, da se hoče nasprotna stran pogovarjati," je za STA povedal predsednik nadzornega sveta Certe Holding Marjan Batagelj, ki si želi, da bi mediacijski postopek stekel čim prej. Sodišče ima tri mesece časa, da razpiše prvi datum mediacijskega postopka.

Zaradi lanske skupščine Certe Holding naj bi se prihodnji teden na sodišču začel tudi narok v tožbi delničarja družbe Jožefa Močnika proti Certi Holding. Močnik je lani oktobra na dan uradne skupščine sklical "parkiriščno" skupščino. Tudi v tej tožbi naj bi se najprej poskusili pogoditi v sodni mediaciji. Če ta ne bo uspešna, pa bo sklican nov narok na novogoriškem okrožnem sodišču.

Družba Postojnska jama, katere solastnik in direktor je Batagelj, je oktobra lani postala približno 49,13-odstotna lastnica Certe Holding. Batagelj je medtem tik pred koncem leta oddal še ponudbo za nakup 23,39-odstotnega deleža družbe Certa, ki ga prodajata Družba za upravljanje terjatev bank in Modra zavarovalnica. Ob tem je napovedal tudi povečevanje deleža v Certi Holding, ki je obvladujoča družba Certe, saj da si želi "urejenega vodenja".

Batagelj v nakupu vidi veliko priložnost za razvoj turizma na Cerkljanskem in Idrijskem, med drugim v sinergiji z največjo kraško jamo v državi. Turistom želi ponuditi naravno in kulturno dediščino na osi od Postojne prek Idrije in Cerknega do Kobarida. Po večletni stagnaciji, ki so jo spremljali napeti odnosi med vodstvom in malimi delničarji Certe Holding, napoveduje, da se bodo v Cerknem stvari začele premikati.

Certa Holding prek Certe v celoti obvladuje Hotel Cerkno s tamkajšnjim smučarskim središčem, 85,52 odstotka kobariškega podjetja TIK, ki proizvaja medicinske pripomočke za enkratno uporabo, ter četrtinski delež v tovarni elektrotermičnih aparatov Eta Cerkno.