c S

Inšpektorat preverja dogajanje na Waldorfski šoli Maribor

15.03.2018 15:46 Maribor, 15. marca (STA) - Na Waldorfski šoli Maribor poteka postopek ugotavljanja domnevnih kršitev predpisov, glede na doslej zbrane in pridobljene dokaze pa "ne drži, da bi prišlo na šoli do spolnega nadlegovanja učencev oz. učenk". Tako se je na objavo članka na portalu Požareport odzval ravnatelj šole Maksimilijan Rimele. Dogajanje preverja tudi inšpektorat za šolstvo.

Portal Požareport je v sredo poročal o sumu spolnega nadlegovanja učenk in šikaniranju na Waldorfski šoli Maribor in navedel, da so zaradi dogajanja starši poslali prijavo na Inšpektorat RS za šolstvo in šport, na šolsko ministrstvo in na Zavod RS za šolstvo.

Na inšpektoratu za šolstvo so za STA v zvezi z vprašanji glede Waldorfske šole Maribor odgovorili, da so v marcu prejeli eno pritožbo, ki se nanaša na domnevno nestrokovno delo nekaterih učiteljev. "Zadeva je v reševanju. Ker iz pobude izhaja tudi sum storitve kaznivega dejanja, smo zadevo nemudoma odstopili tudi policiji," so navedli na inšpektoratu, ki je zadevo predal Policijski upravi (PU) Maribor.

Na PU Maribor so za STA danes pojasnili, da so bili seznanjeni s tovrstnimi sumi, a niso ugotovili niti elementov kaznivega dejanja niti prekrška, ki bi spadal v njihovo pristojnost. "Policija tega primera ne obravnava," je za STA povedal Bojan Kitel s PU Maribor.

Direktor in ravnatelj Waldorfske šole Maribor Rimele pa je sicer v pisnem pojasnilu za STA sporočil, da so navedbe, objavljene na portalu Požareport, "v veliki meri neresnične" ali pa interpretirane na način, ki želi umazati ime šole in v članku navedenih zaposlenih.

Rimele je poudaril, da so vse od "zaznave možnosti ogroženosti fizične in duševne integritete otrok" izvedli vse potrebne ukrepe, predpisane s pravili šole in veljavno zakonodajo, ter ukrenili vse potrebno, da bi zavarovali dobrobit učencev.

Ob tem je navedel, da postopek ugotavljanja kršitev veljavnih predpisov na šoli še poteka, zato podrobnih informacij s šole še ne morejo posredovati. Zagotovil je, da bodo v primeru ugotovitve kršitev ustrezno ukrepali.

O dogajanju je vodstvo šole prejšnji teden obvestilo tudi svet staršev na takratni seji, se bo pa posebej v zvezi s tem svet staršev sestal danes popoldne. Vodstvo šole želi namreč staršem pojasniti vse doslej znane okoliščine, Rimele pa pričakuje, da bo svet staršev o dogodkih podal svoje mnenje, je povedal za STA. Ob tem je dodal, da so prijavo na inšpektorat poslali starši osmih od 11 otrok sedmega razreda.