c S

Evropska ombudsmanka poziva k ponovni etični preiskavi Barrosa

15.03.2018 13:58 Bruselj, 15. marca (STA) - Evropska ombudsmanka Emily O'Reilly je danes pozvala etični odbor EU, naj ponovno odpre primer bivšega predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa, ki je po koncu službovanja v Bruslju sprejel službo v ameriški investicijski banki Goldman Sachs. Odbor je pred tem ugotovil, da Barroso s tem ni kršil etičnih pravil EU.

Evropska ombudsmanka je k ponovnemu odprtju primera pozvala po razkritju, da se je Barroso oktobra lani v nekem hotelu sestal s podpredsednikom Evropske komisije Jyrkijem Katainenom.

"Če bi etični odbor znova prevzel to zadevo, bi bil to pokazatelj, da komisija zelo resno jemlje zaskrbljenost javnosti glede te afere in škode, ki je bila povzročena institucijam EU," je poudarila O'Reillyjeva.

Portugalec je na Twitterju zanikal, da bi lobiral pri EU, in zatrdil, da je bilo srečanje s Katainenom zgolj klepet s starim prijateljem. "Nisem in ne bom lobiral pri predstavnikih EU," je zatrdil.

Barrosova zaposlitev pri ameriški investicijski banki po desetih letih na čelu Evropske komisije je dvignila precej prahu. Tedanji francoski predsednik Francois Hollande jo je označil za nesprejemljivo.

Etični odbor EU je ugotovil, da Barroso, ki je v skladu z etičnim kodeksom EU na zaposlitev pri Goldman Sachs počakal 18 mesecev, ni kršil etičnih pravil, je pa njegovo odločitev označil za nepremišljeno.

Barroso je v pismu predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju zapisal, da se pri Goldman Sachsu ni zaposlil, da bi lobiral, in da tega tudi ne namerava.

Evropska ombudsmanka je poudarila, da je bila prvotna ugotovitev etičnega odbora posledica Barrosove obljube, da ne bo lobiral pri komisiji, srečanje s Katainenom pa je vzbudilo dvom v to.