c S

Kustec Lipicerjeva za to, da ključne projekte v DZ peljejo naprej

15.03.2018 13:45 Ljubljana, 15. marca (STA) - Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je napovedala, da se bodo v stranki zavzeli, da vse ključne projekte v DZ po odstopu premierja Mira Cerarja peljejo naprej, pri čemer je navedla vprašanje implementacije arbitraže, NLB in referenduma o drugem tiru. Cerarjev odstop sicer podpira, saj da se na trenutni "način preprosto ni dalo več delati".

Kustec Lipicerjeva Cerarjev odstop vidi kot edini možen v položaju, v katerem so "se bolj ali manj soočali le še s petelinjimi boji med posameznimi interesi". "Tisto kar delamo v SMC, je razvoj za prihodnost, nikoli pa ne bomo podpirali nobenih pristopov, s katerimi se bo poskušalo v prvi vrsti delati zase," je dejala. Dodala je, da bi bil vsak dan, ko bi delali na tak način, izgubljen dan.

Zavrnila je nekatere ocene, da je Cerar ravnal neodgovorno, pritrdilno pa odgovorila na vprašanje, ali je za trenutno stanje v državi odgovorna tudi SMC. "Za stanje v zadnjih treh letih in pol je polno odgovorna SMC s svojimi političnimi partnerji in sprejetimi oziroma nesprejetimi političnimi odločitvami. Bi bilo pa kar nekaj političnih odločitev boljših, če bi jih sprejemala zgolj SMC in se o njih ne bi bilo treba usklajevati v koaliciji. Govorim o zdravstveni reformi, drugem tiru, dialogu s sindikati in drugem," je dejala. Meni sicer, da je stanje v državi dobro.

V SMC se bodo po njenih besedah zavzeli, da v DZ, ki ima poln mandat, do konca mandata peljejo naprej vse "ključne državotvorne in strateške vsebine". Med slednjimi je izpostavila vprašanja, povezana z implementacijo sodbe arbitražnega sodišča, NLB, referendumom o drugem tiru in postopki, povezanimi s sklicem volitev.

Za razveljavitev zakona o drugem tiru, ki jo kot eno od možnosti, da ne bi bilo treba ponavljati referenduma, omenjajo nekateri, ne vidi možnosti: "Po moji oceni je taka ideja zgolj še ena od nekih pravnih manipulacij oziroma akrobacij in nič več od tega." Napovedala je, da bodo kljub razveljavljenemu referendumu postopki za izgradnjo drugega tira tekli naprej, in sicer preko Direkcije RS za infrastrukturo, "kolikor bo to možno in kolikor je dovoljeno".

Glede pogajanj s sindikati javnega sektorja je dala vedeti, da so za vlado najverjetneje končana: "S seznanitvijo DZ o odstopu predsednika vlade prenehajo polna pooblastila vladi in od takrat naprej opravlja le še nujne tekoče posle, zato tovrstnih pogajanj na strani vlade, kot so bila, ne moremo več pričakovati".

Za same volitve pa se ji ne zdi pomembno, ali so redne ali predčasne, saj časovno med njimi ne bo velike razlike. "V rokah predsednika republike je, da se odloči o tem. Sama mu zaupam, da se bo odločil na najboljši možni način," je dejala.