c S

Ministrstvo začasno zaustavilo imenovanje priprtega stečajnega upravitelja Kosa v nove zadeve

15.03.2018 12:52 Ljubljana, 15. marca (STA) - Minister za pravosodje Goran Klemenčič je izdal odločbo o začasni ustavitvi imenovanja stečajnega upravitelja Tomaža Kosa, ki je v priporu, v novih zadevah. Odločba predstavlja tudi pravno podlago sodiščem za njegovo razrešitev v zadevah, v katerih je bil imenovan za upravitelja. Preverili bodo tudi, ali je še primeren za opravljanje funkcije.

Okrožno sodišče v Celju je v ponedeljek ministrstvo obvestilo, da je bila zoper Kosa pravnomočno uvedena preiskava v kazenskem postopku, naknadno pa so bili še obveščeni, da je bil v drugi kazenski zadevi zoper njega pravnomočno odrejen pripor, so danes sporočili z ministrstva.

"Vsekakor pa bo tudi ministrstvo sodišča opozorilo in bdelo nad tem, da sodišča razrešitve stečajnega upravitelja opravijo v najkrajšem času," so dodali in pojasnili, da bodo glede na vse okoliščine začeli tudi postopek ugotavljanja, ali upravitelj še izpolnjuje pogoje za opravljanje te funkcije.

Preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča je za stečajnega upravitelja družbe MKT Print Kosa, osumljenega zlorabe položaja ter dajanja in jemanja podkupnine, v petek odredila pripor.

Sporni posli naj bi se odvili v okviru stečaja družbe MKT Print. Kos naj bi se z drugimi osumljenci dogovoril, da bo tovarniški kompleks v Ljubljani, ki je bil ocenjen na 20 milijonov evrov, prodal za nekaj manj kot 2,5 milijona evrov. Nepremičnine naj bi zatem dražje prodali naprej in si razliko razdelili ter nagradili stečajnega upravitelja, je prejšnji teden poročala televizija Pop TV.