c S

Vlada imenovala direktorja Klinike Golnik in generalnega sekretarja ministrstva za delo

15.03.2018 10:13 Ljubljana, 15. marca (STA) - Vlada je na sredini seji potrdila Aleša Rozmana za novega direktorja Klinike Golnik ter imenovala Simona Švarca za generalnega sekretarja na ministrstvu za delo. Poleg tega je enega razrešila zastopnika pacientovih pravic iz Nove Gorice in imenovala tri nove zastopnike, je zapisano v gradivih po seji vlade.

Vlada je v sredo dala soglasje k imenovanju Rozmana za direktorja Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik za mandatno dobo štirih let.

Na položaj generalnega sekretarja v ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je vlada imenovala Švarca, ki je bil do sedaj v. d. generalnega sekretarja. Polni petletni mandat z možnostjo ponovnega imenovanja bo Švarc nastopil v petek, je navedeno v gradivih po seji vlade.

Poleg tega je vlada v sredo razrešila Klemna Šuligoja s funkcije zastopnika pacientovih pravic za novogoriško območje. Šuligoj je predlog za razrešitev podal sam, in sicer zaradi nezdružljivosti funkcije zastopnika z njegovo siceršnjo dejavnostjo.

Kot so navedli v gradivih po seji vlade, zakon o pacientovih pravicah med drugim določa, da delo zastopnika pacientovih pravic ni združljivo s članstvom v organih upravljanja in nadzora izvajalcev zdravstvene dejavnosti, s članstvom v organih upravljanja in nadzora Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in drugih zavarovalnic s področja zdravstvenega zavarovanja ter s članstvom v organih upravljanja ali nadzora gospodarske družbe, ki se ukvarja s proizvodnjo ali prodajo zdravil ali medicinskih pripomočkov.

Poleg tega delo zastopnika pacientovih pravic ni združljivo niti s članstvom v organih pristojnih zbornic na področju zdravstvene dejavnosti, z delom po pogodbi o zaposlitvi ali drugi pogodbi pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti in s funkcijami v državnih organih, organih lokalnih skupnosti, organih političnih strank in organih sindikatov.

Na to mesto je vlada za obdobje petih let imenovala Dušana Žorža. Slednjega je za zastopnika predlagal ajdovski Rdeči križ, je zapisano v gradivih po seji vlade.

Vlada je v sredo imenovala tudi zastopnika pacientovih pravic za območje Ljubljane in zastopnika za območje Maribora. Nova zastopnica pacientovih pravic za območje Ljubljane za obdobje petih let je postala Mojca Mahkota, za območje Maribora pa Vlasto Cafnik.