c S

Ameriški šolarji protestirali proti orožju in nasilju

15.03.2018 07:30 New York, 15. marca (STA) - Ameriški srednješolci so v sredo s 17 minutami molka počastili spomin na žrtve streljanja na srednji šoli v Parklandu 14. februarja, nato pa protestno odkorakali na šolska dvorišča ali ulice ter pozivali k smiselnim ukrepom proti pobijanju s strelnim orožjem na šolah.

Šolske oblasti so se na pobudo odzvale različno. Tam, kjer so leta 2016 volili Donalda Trumpa in republikance in kjer imajo radi svoje orožje ali pa jih je strah orožarskega lobija, so šolarjem grozili z disciplinskimi posledicami. Drugod so se jim na ulicah pridružili tudi učitelji.

Med najbolj množičnimi so bili protesti v New Yorku, kjer se je demokratski guverner države Andrew Cuomo s šolarji simbolično ulegel na pločnik v parku Zuccotti, znanem po proti-bankirskih protestih gibanja Okupiraj Wall Street.

V Washingtonu so množice šolarjev demonstrirale pred Belo hišo in kongresom, kjer so jih nagovorili in vzpodbujali nekateri demokratski kongresniki. Na travniku National Mall pa je položenih 7000 parov obuval, ki simbolizirajo vse žrtve streljanja po šolah od pokola na šoli Sandy Hook leta 2012.

Predsednik Trump ni bil v Beli hiši in protestnikov ni videl, njegov tiskovni predstavnik pa je zagotavljal, da predsednik podpira ukrepe na področju duševnega zdravja in nadzora nad kupovanjem orožja.

Trump je kmalu po pokolu na valentinovo, ko je 19-letnik v Parklandu na jugu Floride pobil 17 ljudi, razlagal, da bo nekaj storil, kar se doslej še ni zgodilo. Po zbadanju kongresnikov, če se bojijo orožarskega lobija, je še sam umaknil podporo predlogu za dvig starosti za nakup orožja z 18 na 21 let.

Trump se po novem izgovarja, da za tak ukrep nima dovolj velike podpore v kongresu, čeprav ga pomanjkanje podpore v kongresu doslej ni oviralo pri tem, kar dela. Malce pogumnejši so bili republikanci Floride, ki so podprli dvig starosti za nakup orožja v zvezni državi, čeprav jih sedaj zaradi tega toži orožarski lobi.

Podobni protesti se bodo po ZDA nadaljevali, saj so srednješolci s pokolom v Parklandu dobili navdih za akcijo, ki jih združuje. Odrasle in menda odgovorne skušajo nekako prepričati, da bi bil že čas, da lahko gredo v šolo, da se česa naučijo, razen skrivanja pred ponorelimi strelci. Naslednji vseameriški protest proti nasilju z orožjem bo potekal 24. marca.