c S

Cerarjev odstop je politično modra taktična poteza

15.03.2018 07:45 Ljubljana, 15. marca (STA) - Odstop premierja Mira Cerarja je politično modra taktična poteza, ki njegovi stranki SMC na volitvah lahko samo koristi, je v pogovoru za STA ocenil Andraž Zorko iz Valicona. "Mislim, da je bila ta odločitev precej logična. Kolikor spremljam odzive ostalih strank, ni bila le smela, ampak precej modra," je ocenil.

Sam Cerarjev odstop verjetno ne bo prinesel kakih bistvenih sprememb v časovnici volitev; te kaj bistveno prej kot junija ne morejo biti, ocenjuje Zorko. "Prinaša pa ta odločitev veliko spremembo v položaju SMC proti ostalim strankam," je poudaril.

"Kar je danes povedal premier, je res - kar je ta vlada naredila, kar je ta stranka naredila, je bilo avtomatično vrednoteno negativno, ker je pač vlada kot institucija v Sloveniji že nekaj let vrednotena zelo nizko. In s tem odstopom se bo ta položaj zagotovo izboljšal," je navedel analitik.

Zorko je spomnil, da je tudi v primeru zamenjave vodstva v stranki NSi, ko je Ljudmilo Novak zamenjal Matej Tonin, ocenil, da bo stranka s tem najverjetneje dosegla več kot izgubila. "Tu lahko rečem isto. Precej bolj verjetno se mi zdi, da bo to pripomoglo k rezultatu SMC kot pa obratno. Je pa res, da je do volitev vsaj še tri mesece in da se lahko zgodi še marsikaj," je dejal.

"Vendarle, SMC se je zdaj znebila bremena vodenja institucije, ki je nihče ne mara. To, da je stranka na volitvah leta 2014 dobila 35 odstotkov glasov, nato pa ji je podpora tako hitro uplahnila, ne da bi sploh dali priložnost nekim začetnikom v politiki, je jasen znak, kako volivci obravnavajo vlado na eni in nove obraze na drugi strani," je še ocenil Zorko.

Poudaril je še, da je Cerarjeva odločitev za odstop tudi precej redka za slovenski politični prostor. "Dostikrat smo že pozivali različne predstavnike na različnih funkcijah k odstopu. A ni nihče nikoli odstopil. Zdaj smo končno dobili dva primera. Najprej je odstopila Novakova, zdaj pa še predsednik vlade."

"Zanimivi so odzivi zlasti na desnici. Še uro pred tem so se norčevali, da bi 'vsak normalen predsednik vlade odstopil'. Zdaj je pa odstopil," je še dejal Zorko.

Opozoril pa je še tudi na Cerarjeve besede, da gre državi v bistvu zelo dobro in da to kažejo tudi številni kazalci. "Kar je povedal Cerar, je res. Imamo gospodarsko rast, brezposelnost pada, mir imamo, stabilnost ... Ljudje so pa vseeno nesrečni. To je paradoks," je dejal Zorko. Pojasnil je, da imamo "številne lestvice, ki jih delajo resne svetovne organizacije in na katerih se Slovenija konstantno uvršča med prvih 20, 25 držav na svetu, npr. po stopnji izobrazbe, pismenosti, zdravstvenega stanja, socialne enakosti, razlik med spoloma. Ko pa objavijo lestvico osebne sreče, smo pa zelo nizko. To nekako ne gre skupaj," je še menil Zorko v pogovoru za STA.

Premier Miro Cerar je v sredo zvečer odstopil s položaja, za kar se je odločil po odločitvi vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma, na katerem so volivci podprli vladni zakon o drugem tiru. kot je dejal, se je "prelila kaplja čez rob, projekt drugi tir je doživel nov udarec, ki so ga povzročili tisti, ki želijo ustaviti pozitivni razvoj Slovenije. V takšnih zgodbah ne želim sodelovati," je v izjavi po seji vlade, ki so jo na hitro sklicali dan prej kot običajno, dejal vidno razburjeni Cerar. Predsednika republike Boruta Pahorja je o svoji odločitvi že obvestil in napovedal, da ga bo danes podrobneje seznanil z razlogi.