c S

Madžarska obsodila begunca na sedem let zapora

15.03.2018 07:38 Budimpešta, 14. marca (STA) - Madžarsko sodišče je Sirca Ahmeda Hameda obsodilo na sedem let zaporne kazni zaradi nelegalnega prestopa srbsko-madžarske meje in vodenja upora proti policiji. Organizacije za človekove pravice so odločitev sodišča označile za kruto, Hamed pa bi moral biti po njihovem mnenju nemudoma izpuščen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hamed je bil del skupine beguncev, ki je 16. septembra 2015 nelegalno prestopila mejni prehod Roszke. Tam je po navedbah tožilstva več sto migrantov z megafonom spodbujal, naj s silo odprejo mejni prehod, spodbujal pa naj bi tudi nasilje nad policijo.

Tožilec je povedal, da je Hamed "uporabil nasilna sredstva, da bi svojo voljo vsilil oblastem", to pa v skladu z madžarskim kazenskim zakonikom velja za teroristično dejanje.

Hamed je priznal metanje kamenja v policiste, vendar je želel tudi umiriti situacijo, je povedal njegov odvetnik. Pri tem je izpostavil dokaz - video posnetek na katerem Hamed z megafonom poskuša pomiriti razjarjeno množico.

Sodišče je 41-gradbenika, ki je bil pred incidentom že kako desetletje prebivalec Cipra, že novembra 2016 obsodilo na deset let zaporne kazni, a je sodišče lani sodbo razveljavilo. Ponovno sojenje pa se je zaključilo z sedmimi leti zaporne kazni in izgonom iz Madžarske za obdobje deset let.

"Obsodba odraža nevarno kopičenje madžarskih krutih protiterorističnih zakonov in njeno neusmiljeno zatiranje beguncev in priseljencev," je obsodbo komentirala predstavnica Amnesty Internationala Eda Seyhan. Dejala je tudi, da bi morala biti sodba razveljavljena, Hamed pa nemudoma izpuščen.