c S

Makedonski parlament še drugič potrdil zakon o uradnih jezikih

15.03.2018 07:37 Skopje, 14. marca (STA) - Makedonski parlament je danes še drugič potrdil zakon, s katerim bo albanščina postala drugi uradni jezik v makedonskih državnih institucijah in organih. Zakon je podprlo 64 poslancev, proti ni glasoval nihče, prav tako se ni nihče vzdržal, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Opozicijska stranka VMRO-DPMNE, ki zakonu nasprotuje, je k predlogu vložila več kot 36.000 amandmajev, vendar je predsednik parlamenta Talat Xhaferi zavrnil razpravo o njih.

Po tej odločitvi je skoraj prišlo do fizičnega obračuna med bivšim vodjo VMRO-DPMNE Nikolo Gruevskim in Xhaferijem, zaradi česar so morali posredovati varnostniki. Predsednik parlamenta je nato za 15 minut prekinil sejo.

Pred zgradbo parlamenta je proti zakonu protestiralo nekaj sto ljudi.

Makedonski parlament je zakon o jezikih prvič potrdil 11. januarja, vendar je predsednik države Gjorge Ivanov zavrnil njegov podpis. Po drugi potrditvi v parlamentu je Ivanov zakon obvezan podpisati.

Zakon o uradnih jezikih je za mnoge Makedonce sporen, ker predvideva albanščino kot uradni jezik v vseh državnih ustanovah in okoljih, kjer živi več kot 20 odstotkov Albancev. Uvedba albanščine kot uradnega jezika je bil pogoj albanskih strank za podporo vladi pod vodstvom Zorana Zaeva.