c S

Poljski predsednik primerjal EU z okupacijo

15.03.2018 07:36 Varšava, 14. marca (STA) - Poljski predsednik Andrzej Duda je na prireditvi ob stoti obletnici ponovne samostojnosti Poljske po drugi svetovni vojni primerjal članstvo v Evropski uniji z nekdanjo okupacijo s strani Rusije, Avstrije in Prusije. "V oddaljenih prestolnicah sprejemajo odločitve za nas (...) in v resnici delamo za druge," je dejal Duda.

Duda je množico na severozahodu države nagovoril, da morajo Poljaki odgovarjati tujim oblastem, tako kot so jim odgovarjali v času 123-letne okupacije med letoma 1795 in 1918.

"Ljudje so (takrat) mislili, da je mogoče bolje tako, saj ne bo več sporov, uporov in bodo končno imeli mir," je dejal predsednik. Vendar so kmalu spoznali, da dokler se vojne nadaljujejo, o svoji usodi ne odločajo sami. O naši usodi odločajo v oddaljenih prestolnicah, kjer nam jemljejo denar, ki smo si ga prislužili z delom, je nadaljeval.

Poljska se je Evropski uniji pridružila leta 2004 in je ena izmed članic, ki prejema največ evropskih sredstev - deset milijard evrov na leto.

Duda je zaveznik vladajoče desne stranke Zakon in Pravičnost, ki je na oblast prišla leta 2015. Od takrat so se odnosi med Varšavo in Evropsko unijo zaostrili predvsem zaradi spornih sodnih reform, ki so sodišča postavila pod nadzor vlade.

Kritiki tako doma kot po svetu verjamejo, da te reforme ogrožajo delitev moči, zato je EU v decembru zaradi očitnih tveganj kršitev vladavine prava decembra lani prvič predlagala sprožitev sedmega člena pogodbe EU proti Poljski.

Poljski zaradi te reforme grozi tudi skrajni ukrep, ki v primeru resnih kršitev vladavine prava predvideva odvzem glasovalnih pravic.