c S

Kriminalist Dedić z začasno odredbo za umik jumbo plakatov

15.03.2018 07:31 Koper/Ljubljana, 14. marca (STA) - V Odvetniški družbi Pirc Musar in partnerji so v imenu kriminalista Nermina Dedića kot neresnične in žaljive označili jumbo plakate, ki Dediću očitajo ponareditev dokumenta. Ker na zahtevo po umiku oglasov niso dobili odgovora naročnika oglasa, Multimedijskega centra Vizija, ki je v lasti koprske občine, so danes vložili zahtevo za začasno odredbo.

V Kopru so se konec minulega tedna pojavili jumbo plakati, ki "na izjemno nizkoten način diskreditirajo kriminalista Nermina Dedića". Multimedijski center Vizija, ki je v 100-odstotni lasti Mestne občine Koper, na videz oglašuje prvo stran Slovenskih novic, v resnici pa gre za negativno oglaševalsko kampanjo zoper koprskega kriminalista, ki je v sklopu svoje službe v preteklosti preiskoval in vodil številne preiskave za več kaznivih dejanj tudi zoper koprskega župana Borisa Popoviča in druge občinske uslužbence in uslužbence pravnih oseb, katerih ustanoviteljica je občina, so v današnjem sporočilu za javnosti spomnili v omenjeni odvetniški družbi.

Na omenjenih jumbo plakatih se nahaja nekoliko prirejena naslovnica Slovenskih novic z naslovom "Črna gradnja, kriminalist Nermin Dedić ponaredil dokument?!", skupaj s fotografijo kriminalista, ki je bila nezakonito odtujena s Facebook profila Dedićeve sestre. Kot poudarjajo v odvetniški družbi, je javna objava o ponarejenem dokumentu v celoti neresnična in objektivno žaljiva, z objavo fotografije kriminalista pa predstavlja tudi nedovoljen poseg v zasebnost ter nedopusten poseg v Dedićev ugled in dobro ime, ki mu tako nastaja nepopravljiva nepremoženjska škoda.

Dedićevi zastopniki so pri tem izpostavili, da kriminalist ni ponaredil nobenega dokumenta, kar je potrdil tudi sodni izvedenec Bojan Regvar. "Mestna občina Koper je s to lažjo, ki jo širi prek medijev in tega jumbo plakata, kriminalista Dedića prijavila vodstvu policije in predala ovadbo na specializirano državno tožilstvo. V obeh organih poteka postopek, ovaditelj pa v prijavi in ovadbi zahteva takojšnjo prekinitev delovnega razmerja," so še navedli.

Dedić je po njihovih navedbah pristojni službi policije že 12. februarja podal vsa pojasnila in dostavil dokazila, s katerimi je ovrgel očitek o sumu kaznivega dejanja. To izvedensko mnenje je skupaj z drugimi dokazili predložil tudi Upravni enoti Koper, ki vodi postopek izdaje njegovega gradbenega dovoljenja.

Odvetniška družba Pirc Musar in partnerji je v ponedeljek od naročnika oglasa zahtevala umik, a do danes odgovora niso prejeli, čeprav se je služba za odnose z javnostmi koprske občine zavezala, da bo njihovo zahtevo predala pristojni osebi, direktorju Dejanu Škerliču.

Dedić je bil zato primoran danes vložiti zahtevo za začasno odredbo, so pojasnili v odvetniški družbi. Kot so dodali, bo Dedić zoper naročnika oglasa vložil tudi odškodninsko tožbo.

Po sobotnem poročanju časnika Delo je sicer Multimedijski center Vizija oglase izdelal in plakate objavil brez soglasja Slovenskih novic ali časopisne hiše Delo, s tem pa je oglaševalska akcija koprske občine kršila pravice intelektualne lastnine. Direktorica Dela Nataša Luša je za časnik navedla, da Delo ni izdalo nobenega soglasja ali naročila in da Delova pravna služba proučuje možnosti ukrepanja proti taki poslovni praksi.

STA je za odziv prosila tudi Mestno občino Koper, odgovore pa še čaka.