c S

Odnosi med Londonom in Moskvo po zastrupitvi Skripala blizu ledišča

15.03.2018 07:29 London/Moskva, 14. marca (STA) - Rusija v skladu z napovedmi ni odgovorila na britanski ultimat za pojasnila o zastrupitvi nekdanjega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčere Julije. London je zato napovedal izgon 23 ruskih diplomatov in prekinitev diplomatskih stikov na najvišji ravni. Moskva je že napovedala povračilne ukrepe.

Do izteka ultimata ob enih zjutraj po srednjeevropskem času, ki ga je Moskvi postavila britanska premierka Theresa May, ni bilo nobenih pojasnil iz Rusije. Moskva je že pred tem dala jasno vedeti, da ne bo odgovorila na ultimat, dokler ne bo dobila vzorcev strupa, s katerim naj bi zastrupili Skripala.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes dejal, da je Rusija v skladu s konvencijo o kemičnem orožju pripravljena odgovoriti Londonu v desetih dneh glede zastrupitve Skripala, "če ji bo London uradno poslal zahtevo". "Namesto, da bi nam poslali zahtevo, Velika Britanija še naprej izvaja politični teater," je dejal ter London obtožil, da ne spoštuje omenjene mednarodne konvencije o kemičnem orožju.

Ponovil je, da Moskva ni imela razloga za zastrupitev Skripala in njegove hčere, "da pa ga imajo morda tisti, ki želijo nadaljevati protirusko kampanjo".

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dimitrij Peskov je danes britanske obtožbe znova zavrnil kot neutemeljene, češ da nimajo podlage v dejstvih. Zavrnil je tudi "govor ultimatov" in poudaril, da Moskva z dogodki nima nobene zveze.

Mayeva se je potem dopoldne udeležila seje sveta za nacionalno varnost, ki ga je sklicala glede nadaljnjih ukrepov Velike Britanije, nato pa v parlamentu napovedala, da bo Velika Britanija, ker Rusija ni želela pojasniti napada, izgnala 23 ruskih diplomatov. Diplomati, ki naj bi bili vpleteni v obveščevalne dejavnosti, imajo teden dni časa, da zapustijo Otok. Po navedbah vlade gre za neprijavljene obveščevalce.

Poleg tega bo London prekinil vse diplomatske stike z Rusijo na najvišji ravni. V okviru tega ukrepa je Mayeva preklicala tudi vabilo ruskemu zunanjemu ministru Lavrovu na obisk v London. Poleg tega se člani britanske kraljeve družine in britanske vlade ne bodo udeležili svetovnega prvenstva v nogometu, ki bo letos poleti v Rusiji.

Zamrznili bodo tudi vse rusko državno premoženje, za katero obstajajo dokazi, da bi bilo lahko uporabljeno za ogrožanje življenj ali lastnine britanskih državljanov ali prebivalcev. Okrepila bo tudi nadzor potnikov in blaga iz Rusije.

Mayeva je odgovor Moskve vidi kot "sarkazem, zaničevanje in kljubovanje". Dodala je, da ni možen drugačen zaključek, kot da je za poskus umora Skripala in njegove hčere kriva Rusija. Po njenih besedah je "tragično", da je ruski predsednik Vladimir Putin "ravnal na takšen način".

Rusko veleposlaništvo v Londonu je ukrepe proti Rusiji označilo za "sovražno dejanje" in jih označilo za "nesprejemljive, neupravičene in kratkovidne". "Vsa odgovornost za poslabšanje odnosov med Veliko Britanijo in Rusijo je pri trenutnem političnem vodstvu Velike Britanije," je veleposlaništvo zapisalo na svoji spletni strani.

Kot so še sporočili, so britanske oblasti na pogovor poklicale ruskega veleposlanika v Londonu Aleksandra Jakovenka. Obvestili so ga, da so 23 ruskih diplomatov razglasili za nezaželene osebe.

Rusko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da bodo kmalu sprejeli povračilne ukrepe. "Britanska vlada je izbrala konfrontacijo z Rusijo," so poudarili. Britanska dejanja "uničujejo temelje normalnega medvladnega dialoga med državama".

V ZDA živeči ruski kemik Vil Mirzajanov, ki je javnosti razkril obstoj živčnega strup novičok, je sicer danes dejal, da lahko samo Rusija stoji za napadom s tem strupom na Skripala. Pojasnil je še, da so to skupino strupov tokrat prvič uporabili z namenom ubiti človeka. Na vprašanje, zakaj ravno zdaj, pa je odgovoril, da želi Kremelj prestrašiti ljudi, kot so sovražniki ruskega predsednika.

O zastrupitvi bo še danes na zahtevo Londona na nujni seji razpravljal tudi Varnostni svet Združenih narodov.

Predsednik Evropskega Donald Tusk se je strinjal z Londonom. Dejal je, da Moskva "najverjetneje" stoji za zastrupitvijo. Na Twitterju je izrazil "polno solidarnost" z Mayevo v luči "brutalnega napada, ki ga je zelo verjetno navdihnila Moskva". Izrazil je pripravljenost, da bi to vprašanje uvrstili na dnevni red vrha EU, ki bo prihodnji teden.

Dodal je, da bo Evropska unija počakala na London, preden bo, če bo, odločila o morebitnih ukrepih proti Rusiji. "Počakati je treba na nekakšne predloge Londona za odločitev o našem skupnem odzivu na ta brutalen napad," je dejal.

Zveza Nato je medtem Moskvo pozvala k odgovoru Londonu glede tega incidenta. Sporočili so, da se članice zavezništva strinjajo, da pomeni napad s strupom "jasno kršitev mednarodnih norm in sporazumov". Izrazili so globoko zaskrbljenost zaradi tega prvega napada z živčnim strupom na ozemlju Nata od njegove ustanovitve. Poudarili so, da Nato v vsaki uporabi kemičnega orožja vidi grožnjo mednarodnemu miru in varnosti.