c S

Nemčija pol leta po volitvah le dobila vlado

15.03.2018 07:27 Berlin, 14. marca (STA) - Nemški parlament je danes Angelo Merkel še četrtič zapored izvolil za nemško kanclerko. Merklova je zatem že prisegla, prisegla je tudi njena vlada. Nemčija je tako skoraj pol leta po volitvah le dobila novo vlado, ki jo, tako kot dosedanjo, sestavljata konservativna unija (CDU/CSU) in socialdemokrati.

Za Merklovo je glasovalo 364 poslancev bundestaga, 315 jih je bilo proti, devet se jih je vzdržalo, 21 jih ni glasovalo. Za izvolitev je bilo sicer potrebnih najmanj 355 glasov v 709-članskem parlamentu.

"Sprejemam izvolitev," je po objavi izida glasovanja dejala Merklova, ob kateri je bila njena 89-letna mati Herlind Kasner, prvič doslej pa je bil na glasovanju navzoč tudi njen soprog Joachim Sauer.

Kanclerka je prisegla pred predsednikom parlamenta Wolfgangom Schäublejem, ki ji je zaželel "vse dobro na težki poti", a je bila že prvi dan deležna tudi kritik.

Vodja opozicijske stranke Levica Sahra Wagenknecht je na Twitterju zapisala, da je to slab dan za Nemčijo, češ da je koalicija, ki je izgubila na volitvah, znova izvolila Merklovo.

Vodja liberalcev (FDP) Christian Lindner, s katerimi se je kanclerka najprej pogovarjala o oblikovanju koalicije, pa je dejal, da je "ta velika koalicija velika le v eni stvari, to je trošenju denarja".

Eden od članov največje opozicijske stranke, skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) je med glasovanjem z galerije v parlamentu izobesil napis Merklova mora iti, poslanec AfD iz Bavarske Petr Bystron pa je dobil globo v višini tisoč evrov, ker je kršil parlamentarna pravila, ko je na Twitterju objavil svojo fotografijo z volilnim lističem, na katerem je prekrižal ne, ter pripisom Ni moja kanclerka.

Nemški mediji poročajo tudi o incidentu, ki se je zgodil, ko je kanclerka odhajala iz parlamenta. Merklovi se je želel približati moški, ki naj bi po pisanju medijev govoril Alah je velik. Policija ga je nemudoma odstranila.

Bundestag je danes potrdil tudi člane nove vlade, ki se je popoldne že sestala na prvi seji. V njej je 15 ministrov, ki prihajajo iz treh strank, Krščansko-demokratske unije (CDU), bavarske Krščansko-socialne unije (CSU) in socialdemokratov (SPD).

Vključno z Merklovo je v novi vladi sedem žensk in devet moških. Povprečna starost ministrov je 51 let. Kljub prizadevanjem, da bi bila v vladni ekipi čim bolje zastopana nekdanja Vzhodna Nemčija, bo poleg kanclerke iz nekdanje DDR le še ena ministrica.

Iz kanclerkine CDU bo v vladi šest ministrov. Ursula von der Leyen, ki je leta 2013 položaj zasedla kot prva ženska doslej v Nemčiji, ostaja obrambna ministrica. Ministrstvo za izobraževanje in raziskave je Merklova zaupala malo znani Anji Karliczek, 46-letni nekdanji direktorici hotela, ki je šele leta 2013 z izvolitvijo v bundestag prvič vstopila v zvezno politiko.

Precej bolj izkušena podpredsednica CDU Julia Klöckner, v katero v stranki polagajo velike upe, prihaja na ministrstvo za kmetijstvo in prehrano.

Najmlajši član vlade je 37-letni Jens Spahn, ki bo vodil ministrstvo za zdravje. Spahn velja za predstavnika konservativnejšega krila CDU in enega najglasnejših kritikov Merklove znotraj stranke, še posebej njene politike do beguncev.

Ministrstvo za gospodarstvo bo vodil Peter Altmaier, eden najtesnejših zaupnikov in zaveznikov Merklove, ki je od konca lanskega leta začasno vodil finančno ministrstvo. Vodenje kanclerskega kabineta pa je namesto Altmeierja prevzel Helge Braun, 45-letni anestezist iz Hessna.

SPD si je v koalicijskih pogajanjih uspela priboriti šest ministrstev, od tega tri ključna.

Glavna trofeja je finančno ministrstvo, na čelu katerega bo legendarnega Wolfganga Schäubleja nasledil dosedanji župan Hamburga Olaf Scholz, ki bo obenem podkancler. Scholz zatrjuje, da bo kot finančni minister vztrajal pri proračunski disciplini svojega predhodnika, spremembe pa naj bi prihajale na področju evrske in finančne politike EU.

Na zunanje ministrstvo se seli sedanji pravosodni minister Haiko Maas, znan predvsem po svojih jasnih stališčih proti ksenofobiji.

Ministrstvo za delo in socialo z večmilijardnim proračunom bo vodil Hubertus Heil. V vlado iz vrst SPD prihaja tudi dosedanja županja najbolj problematičnega berlinskega okrožja Neukölln Franziska Giffey, ki bo vodila ministrstvo za družino. Ministrstvo za okolje bo vodila Svenja Schulze.

Tudi bavarska CSU si je v koalicijskih pogajanjih uspela izboriti več, kot bi ji pripadalo zgolj po volilnem rezultatu. Iz njenih vrstah prihajajo trije ministri - dosedanji generalni sekretar CSU Andreas Scheuer bo vodil ministrstvo za promet in digitalno infrastrukturo, Gerd Müller ostaja na čelu ministrstva za razvoj, prvak CSU Horst Seehofer pa prihaja na čelo ministrstva za notranje zadeve, ki bo po novem odgovorno tudi za področji domovine in gradnje.

Seehofer je že napovedal hitrejši izgon zavrnjenih prosilcev za azil, sicer pa že leta ostro kritizira politiko Merklove do migrantov.

63-letna vodja krščanskih demokratov je na čelu nemške vlade od leta 2005, tokrat pa bo že tretjič vodila veliko koalicijo. Koalicijska pogajanja so trajala rekordno dolgo. Po volitvah septembra lani je skušala Merklova najprej oblikovati koalicijo z Zelenimi in liberalci, a so pogovori propadli, zato so sledila pogajanja s socialdemokrati, ki so sprva napovedovali odhod v opozicijo.