c S

Zdravstvena preiskovalna komisija DZ vendarle sklepčna

15.03.2018 07:25 Ljubljana, 14. marca (STA) - Po treh prekinitvah sej zaradi nesklepčnosti se je članom zdravstvene preiskovalne komisije DZ danes vendarle uspelo zbrati v zadostnem številu. V uvodnem delu seje so sprejeli nekaj zapisnikov zaslišanj, nato pa so za zaprtimi vrati obravnavali končno poročilo komisije in ga tudi sprejeli. Poročilo je tako nared za obravnavo na seji DZ.

Poleg predsednice preiskovalne komisije Jelke Godec iz SDS so bili na odprtem delu današnje seje še štirje poslanci iz SMC, DeSUS, SD in NSi. Komisija ima sedem članov, zato je za sklepčnost potrebna prisotnost vsaj štirih poslancev.

Godčeva je že pred časom pojasnila, da je končno poročilo napisano ter poslano na vpogled članom in nadomestnim članom komisije. Komisija trenutno sodeluje z Nacionalnim preiskovalnim uradom, ker jo je zaprosil za dokumentacijo, "ki potrjuje naznanitve sumov kaznivih dejanj iz vmesnega poročila".

Komisija je celotno vmesno poročilo posredovala tudi multinacionalkam, ki proizvajajo žilne opornice, in na Evropsko komisijo oz. generalni sekretariat za konkurenco. O vsebini končnega poročila Godčeva doslej ni želela govoriti. Dejala je le, da bo v njem vsebovano vmesno poročilo in zaslišanja, ki so mu sledila.

V SDS so za STA pojasnili, da bo Godčeva vsebino današnje seje komisije predstavila na novinarski konferenci v petek.

Parlamentarna preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic je bila sicer ustanovljena aprila 2016.