c S

Francija zaradi pogojev za razvijalce nad Google in Apple

15.03.2018 07:24 Pariz, 14. marca (STA) - Francija bo tožila ameriška tehnološka velikana Google in Apple pred pariškim sodiščem za gospodarske zadeve, je napovedal francoski gospodarski minister Bruno Le Maire. Očita jima nepoštene pogoje za razvijalce aplikacij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do napovedi prihaja v času zaostrovanja gospodarskih odnosov med Evropo in ZDA zaradi potez ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Google in Apple naj bi francoskim zagonskim podjetjem, ki razvijajo aplikacije in jih prodajajo preko omenjenih podjetij, postavljala neprimerne pogoje. Med drugim na ta način zbirata podatke in lahko enostransko spreminjata pogodbe. Razvijalci se ob tem ne morejo pogajati o plačilu za uvrstitev svojih aplikacij v Applovo trgovino App Store ali Googlovo storitev Google Play.

"Google in Apple s svojo močjo ne bi smela ravnati z našimi zagonskimi podjetji in našimi razvijalci na takšen način," je bil kritičen Le Maire.

Medtem ko v Applu zadeve niso želeli komentirati, so v Googlu zagotovili, da poslujejo v skladu s francosko zakonodajo. "Svoje stališče smo pripravljeni predstaviti tudi pred sodišči," so dodali.

Trump je pred dnevi uvedel 25-odstotne carine na uvoz jekla in 10-odstotne carine na uvoz aluminija. Katere države bodo iz obračunavanja carin izvzete, še ni jasno.

Po navedbah Le Maira bi lahko kazni za Google in Apple, če bosta spoznana za kriva, dosegle več milijonov evrov.

V Franciji sicer ne gre za prvi tovrstni postopek. Francosko zagonsko podjetje Nexedi namreč toži Apple, ker je ta od njega v zameno za uvrstitev v App Store zahteval vgraditev določenih elementov v programsko opremo. Ta primer bo pred pariškim sodiščem za gospodarske zadeve 31. maja.

"Zelo zadovoljni in pomirjeni smo, da se je Bruno Le Maire odzval," je dejal glavni izvršni direktor Nexedija Jean-Paul Smets. "Od te tožbe pričakujemo veliko - in nismo edini."

Tako Apple kot Google sta bila v številnih postopkih v EU že kaznovana zaradi spornih praks na različnih področjih, od davkov do monopolnega ravnanja.