c S

Evropski poslanci za pridružitveni sporazum z Londonom po brexitu

15.03.2018 07:24 Strasbourg, 14. marca (STA) - Evropski poslanci so danes sprejeli resolucijo, v kateri so zapisali, da bi bil lahko pridružitveni sporazum med EU in Združenim kraljestvom ustrezen okvir za prihodnje odnose. V resoluciji pozdravljajo tudi osnutek sporazuma o izstopu, ki ga je konec februarja predstavila Evropska komisija, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

V resoluciji, ki so jo sprejeli s 544 glasovi za, 110 proti in 51 vzdržanimi glasovi, predlagajo, da bi prihodnji odnosi temeljili na štirih stebrih. To so trgovinski in gospodarski odnosi, notranja varnost, sodelovanje na področju zunanje politike in obrambe ter tematsko sodelovanje, na primer na področju raziskav in inovacij.

Poslanci vztrajajo, da bi moral okvir zagotoviti dosledno upravljanje in učinkovit mehanizem za reševanje sporov, so sporočili v Strasbourgu. V resoluciji, ki jo je pripravila delovna skupina Evropskega parlamenta za brexit, so poudarili edinstvenost ekosistema EU z obvezujočimi skupnimi predpisi, institucijami ter nadzornimi, izvršilnimi in sodnimi mehanizmi. To pomeni, da niti tesno pridružene tretje države z enako zakonodajo ne morejo imeti takih ugodnosti in dostopa do trga kot države članice EU.

Okvir za prihodnje odnose bi moral spoštovati tudi celovitost notranjega trga, carinske unije in štirih svoboščin brez dopuščanja pristopa po posameznih sektorjih. Ohraniti bi moral neodvisnost odločanja in pravni red EU, vključno z vlogo Sodišča EU.

Kot so še zapisali, resolucija pozdravlja osnutek sporazuma o izstopu, ki ga je 28. februarja predstavila komisija, ter izraža podporo predlaganim prehodnim ureditvam. Osnutek izpostavlja, da se je treba na vsak način izogniti vrnitvi neprepustne meje na irskem otoku. Omenja tudi možnost, da Severna Irska ostane del carinske unije, če ne bo mogoče najti boljše rešitve. London to možnost zavrača.

V resoluciji so poslanci poudarili še, da je treba zagotoviti enakopravno in pravično obravnavo državljanov EU, ki živijo v Združenem kraljestvu, in britanskih državljanov, ki živijo v EU.

Parlament pozdravlja tudi osnutek protokola Evropske komisije o Irski in Severni Irski, vključno z varovalnim mehanizmom, ki določa konkretno nadomestno rešitev v primeru uvedbe nadzorovanih meja in ohranja sodelovanje med severom in jugom. Britanska vlada mora zagotoviti, da ne bo prišlo do zmanjšanja pravic državljanov iz velikonočnega sporazuma, so pozvali poslanci, kot so sporočili iz parlamenta.

Resolucijo je parlament sprejel pred srečanjem evropskih voditeljev 22. in 23. marca, na katerem naj bi odobrili smernice za pogajanja o prihodnjih odnosih med EU in Otokom. Smernice je pretekli teden predstavil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki je ob tem poudaril, da je edini možni model odnosov med EU in Veliko Britanijo po brexitu prostotrgovinski sporazum Ta bi moral obsegati tudi storitve in ničelne carine za blago. Londonu je Tusk predlagal tudi varnostno partnerstvo.

Tako sporazum o izstopu kot prihodnji pridružitveni ali mednarodni sporazum z Združenim kraljestvom mora sicer odobriti Evropski parlament.