c S

Velika Britanija bo izgnala 23 ruskih diplomatov

14.03.2018 15:11 London, 14. marca (STA) - Ker Rusija ni želela pojasniti napada z živčnim strupom na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala, bo Velika Britanija izgnala 23 ruskih diplomatov, je danes povedala britanska premierka Theresa May. Poleg tega bo prekinila vse diplomatske stike z Rusijo na najvišji ravni. Rusija je ukrepe označila za "nesprejemljive".

23 ruskih diplomatov, ki naj bi bili vpleteni v obveščevalne dejavnosti, ima en teden časa, da zapustijo Otok.

V okviru prekinitve stikov je premierka preklicala tudi vabilo ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu na obisk v London. Poleg tega se člani britanske kraljeve družine in britanske vlade ne bodo udeležili svetovnega prvenstva v nogometu, ki bo letos poleti v Rusiji.

Zamrznili bodo tudi vse rusko državno premoženje, za katero obstajajo dokazi, da bi bilo lahko uporabljeno za ogrožanje življenj ali lastnine britanskih državljanov ali prebivalcev. Okrepila bo tudi nadzor potnikov in blaga iz Rusije.

Mayeva je poslancem povedala, da Rusija ni pojasnila, kako je prišlo do tega, da je bil živčni strup uporabljen v Veliki Britaniji. Odgovor Moskve vidi kot "sarkazem, zaničevanje in kljubovanje".

Dodala je, da ni možen drugačen zaključek, kot da je za poskus umora Skripala in njegove hčere kriva Rusija. Moskva vpletenost v napad zanika in trdi, da ji London uradne zahteve za pojasnila ni posredoval. Po njenih besedah je "tragično", da je ruski predsednik Vladimir Putin "ravnal na takšen način".

Rusko veleposlaništvo v Londonu je ukrepe proti Rusiji označilo za "sovražno dejanje" in jih označilo za "nesprejemljive, neupravičene in kratkovidne". "Vsa odgovornost za poslabšanje odnosov med Veliko Britanijo in Rusijo je pri trenutnem političnem vodstvu Velike Britanije," je veleposlaništvo zapisalo na svoji spletni strani, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot so še sporočili, so britanske oblasti na pogovor poklicale ruskega veleposlanika v Londonu Aleksandra Jakovenka. Obvestili so ga, da so 23 ruskih diplomatov razglasili za nezaželene osebe.

66-letnega Skripala in njegovo 31-letno hčer so 4. marca nezavestna našli na klopi v parku v Salisburyju na jugu Anglije. Oba sta še vedno v kritičnem stanju. Zastrupljena sta bila sta bila z živčnim strupom novičok. Gre za skupino naprednih živčnih strupov, ki jih je v 70. in 80. letih minulega stoletja razvila Sovjetska zveza.