IUS-INFO - Dnevne novice - Varnostni svet ZN danes o zastrupitvi bivšega ruskega agenta
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

14.3.2018

Varnostni svet ZN danes o zastrupitvi bivšega ruskega agenta

New York/Helsinki, 14. marca (STA) - Varnostni svet Združenih narodov bo na zahtevo Londona danes na nujni seji razpravljal o zastrupitvi bivšega dvojnega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke v Veliki Britaniji. O zadevi bo morda prihodnji teden razpravljal tudi vrh EU. Zveza Nato je medtem Moskvo pozvala k odgovoru Londonu glede tega incidenta.

Članice VS ZN bo Velika Britanija na odprti seji, ki se bo začela ob 20. uri po srednjeevropskem času, seznanila s podrobnostmi o živčnem strupu novičok, zaradi zastrupitve s katerim sta Skripal in njegova hčerka od 4. marca v kritičnem stanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanska premierka Theresa May, ki skuša pridobiti podporo zaveznic in mednarodne skupnosti za ukrepe proti Moskvi, je pred dnevi dejala, da obstaja "velika verjetnost", da za napadom stoji Rusija - ali neposredno ali pa da je izgubila nadzor nad živčnim strupom novičok, ki so ga razvili v bivši Sovjetski zvezi.

Predsednik Sveta EU Donald Tusk se je danes strinjal z Londonom. Dejal je, da Moskva "najverjetneje" stoji za zastrupitvijo. Na Twitterju je izrazil "polno solidarnost" z Mayevo v luči "brutalnega napada, ki ga je zelo verjetno navdihnila Moskva".

Izrazil je pripravljenost, da bi to vprašanje uvrstili na dnevni red vrha EU, ki bo prihodnji teden.

Dodal je, da bo Evropska unija počakala na London, preden bo, če bo, odločila o morebitnih ukrepih proti Rusiji. "Počakati je treba na nekakšne predloge Londona za odločitev o našem skupnem odzivu na ta brutalen napad," je dejal na obisku na Finskem. "Nekaj pa mora biti jasno, naša solidarnost in enotnost v tem okviru je ključna," je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Iz zveze Nato so sporočili, da jih je London danes seznanil z uporabo živčnega strupa v napadu v Salisburyju 4. marca.

Dodali so, da se članice zavezništva strinjajo, da pomeni napad s strupom "jasno kršitev mednarodnih norm in sporazumov". Pri tem so izpostavili, da je konvencija o kemičnem orožju iz leta 1997 eden od stebrov globalnega sistema neširjenja kemičnega orožja.

Izrazili so globoko zaskrbljenost zaradi tega prvega napada z živčnim strupom na ozemlju Nata od njegove ustanovitve. Poudarili so, da Nato v vsaki uporabi kemičnega orožja vidi grožnjo mednarodnemu miru in varnosti.

Članice zavezništva so izrazile solidarnost z Veliko Britanijo, ji ponudile podporo pri preiskavi ter Rusijo pozvale, naj odgovori na njena vprašanja in posreduje Organizaciji za prepoved kemičnega orožja vse podatke o programu živčnega plina novičok.

Rusija vpletenost v napad zanika in trdi, da ji London uradne zahteve za pojasnila ni posredoval.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar