c S

Nekdanji izvršni direktor v Novi KBM zanikal grožnje z likvidacijo sodelavcem

14.03.2018 13:42 Ljubljana, 14. marca (STA) - Nekdanji izvršni direktor za korporativno upravljanje v Novi KBM Primož Britovšek je pred preiskovalno komisijo DZ, ki se ukvarja s sumi pranja denarja, zatrdil, da ne držijo navedbe, da naj bi kot nekdanji obveščevalec sodelavcem v Novi KBM grozil z likvidacijo. Na večino vprašanj sicer ni odgovarjal, saj ga uprava banke ni odvezala molčečnosti.

Britovšek, ki je bil za kratek čas tudi namestnik pooblaščenke za področje preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma, je na začetku zaslišanja povedal, da mu uprava banke kljub njegovi prošnji ni podala odveze molčečnosti. "Upam, da razumete, v kakšnem položaju sem. Zadeve bi moral komentirati, gre za očitke zoper moje dobro ime in zoper Novo KBM, vendar pa bi me določene stvari lahko spravile v odškodninsko odgovornost. Moja vloga pa ni bila takšna, kot so mi jo pripisovali," je dejal uvodoma.

Pred kariero v Novi KBM je bil zaposlen v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji, zavrnil pa je očitke prič, da naj bi se pri svojem delu v banki skliceval na "nekatere prijeme", s katerimi naj bi ustrahoval sodelavce. Na vprašanje, ali držijo navedbe iz anonimk, da je v banki sodelavcem grozil z "likvidacijo", je dejal, da to ne drži.

Priče so ga v dosedanjih zaslišanjih sicer omenjale predvsem pri zapletih s poročilom pooblaščenke za področje preprečevanja pranja denarja za zadnje četrtletje 2013 in prvo četrtletje 2014, ki je obtičal v "predalu" tajništva uprave. Tega naj bi morala pooblaščenka po Britovškovih navodilih popraviti oz. ponarediti, vendar na to ni pristala. "To ne drži," je bilo vse, kar je o tem danes želel povedati Britovšek.

Pred komisijo je pričal tudi revizor informacijskih sistemov Jernej Bravc iz centra za notranjo revizijo Nove KBM, ki je pojasnil, da pri pridobivanju potrebnih poročil za svoje delo sprva ni dobil poročila pooblaščenke za preprečevanje denarja za leto 2014. Ko ga je pridobil, je svojo nadrejeno še isti dan opozoril na vsa tveganja.

"Tudi predsednika uprave Aleša Hauca sem opozoril, da obstajajo velika tveganja kršitve zakonodaje, če tega poročila ne predamo inšpektorjem Banke Slovenije. Vendar pa Hauc ni menil, da bi kršili zakonodajo, zato je hotel v nekaj dneh izvedeno revizijo, ki naj preveri, ali navedbe iz poročila pooblaščenke držijo. Revizija je potrdila njene navedbe," je pojasnil Bravc.

Danes bi moral biti zaslišan tudi Hauc, vendar se je iz zdravstvenih razlogov opravičil. Preiskovalna komisija je bila ustanovljena lani, da bi preiskala politično odgovornost pri sumih pranja denarja z iranskimi posli v NLB v letih 2009 in 2010, nato pa je DZ razširil njeno pristojnost še na preiskavo sumov pranja denarja v Novi KBM.

Ukvarjajo se s sumom pranja denarja v primeru Farrokh v NLB, v okviru katerega naj bi prek NLB med letoma 2008 do 2011 oprali za približno milijardo dolarjev, in pa sumom pranja denarja domnevno italijanskih mafijskih podjetij v Novi KBM v letu 2014.