c S

Bruselj predlaga še tri milijarde evrov za begunce v Turčiji

14.03.2018 13:15 Bruselj, 14. marca (STA) - Evropska komisija je danes predlagala še tri milijarde evrov za sirske begunce v Turčiji v zameno za pomoč turških oblasti pri omejevanju migracij v Evropo v okviru begunskega dogovora iz leta 2016. Milijardo bodo črpali iz evropskega proračuna, preostali dve milijardi pa naj bi prispevale članice EU.

EU je sirskim beguncem v Turčiji že pomagala s tremi milijardami evrov, za katere so sklenili pogodbe do konca minulega leta. Ta denar je po navedbah komisije pol milijona otrokom zagotovil dostop do izobrazbe, 1,2 milijona beguncem pa je pomagal z mesečnimi denarnimi nakazili.

Današnja odločitev vzpostavlja pravni okvir za drugi trimilijardni obrok, kar predvideva begunski dogovor iz marca 2016. Tudi pri drugem obroku komisija predlaga enako ureditev kot pri prvem, torej milijardo naj bi zagotovili iz evropskega proračuna, preostalo pa članice.

Ob tem se pojavljajo kritike zaradi avtoritarne politike turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, a evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je danes v Bruslju poudaril, da gosti Turčija 3,5 milijona beguncev iz Sirije in da je ta denar namenjen njim. Poudaril je tudi, da prinaša begunski dogovor s Turčijo zelo pozitivne rezultate, ki so v interesu obeh strani.

Denar je namenjen projektom za zagotavljanje humanitarne pomoči ter dostopa do izobraževanja in zdravstva. Prav tako je namenjen za dolgoročne projekte na področju izobraževanja in zaposlovanja.

Komisija je sicer danes objavila tudi nov pregled uresničevanja evropske migracijske politike, pri čemer ugotavlja nadaljnje zmanjševanje nezakonitih prihodov v unijo, a opozarja, da bo treba okrepiti finančna sredstva.

Poudarja tudi nujnost azilne reforme, pri kateri se je zataknilo zaradi vprašanja obveznih begunskih kvot, ki jim odločno nasprotuje višegrajska četverica. EU se je zavezala k dogovoru v juniju letos.