c S

Slovenski in bolgarski generalni tožilec podpisala sporazum o sodelovanju med tožilstvoma

14.03.2018 13:44 Bled, 14. marca (STA) - Generalni državni tožilec Drago Šketa je danes skupaj z bolgarskim generalnim tožilcem Sotirjem Cacarovom na Bledu podpisal memorandum o soglasju in sodelovanju med tožilstvoma. Sporazum med drugim tožilstvi obeh držav zavezuje k sodelovanju pri pripravi in izpolnitvi zahtev za pravno pomoč, so sporočili z Vrhovnega državnega tožilstva RS.

Sporazum med drugim prinaša tudi določila, ki tožilstvi obeh držav zavezujejo k medsebojnem sodelovanju na področju poklicnega izobraževanja in usposabljanja. Poleg tega tožilstvi zavezuje tudi k izmenjavi informacij o zakonodaji in pravnih sistemih ter o zakonskih predlogih in izvršnih ukrepih na področju boja proti kriminalu.

Šketa je ob tem poudaril, da gre za pomemben dokument, ki tožilstvi obeh držav zavezuje, da si bosta prizadevali za dobre medsebojne odnose in za čim boljše sodelovanje na področju tožilskega dela, so med drugim sporočili z vrhovnega državnega tožilstva. Poleg tega ima po Šketovih besedah podpis dokumenta še dodatno težo, saj je Bolgarija s 1. januarjem letos postala predsedujoča Svetu Evropske unije.

Podpisnika sporazuma se bosta v prihodnje dogovarjala tudi o organizaciji skupnega znanstvenega raziskovanja ter o organizaciji seminarjev in konferenc o pomembnih vprašanjih s področja dela obeh tožilstev. Šketa in Cacarov sta sicer memorandum podpisala med uradnim obiskom visoke delegacije bolgarskega tožilstva na Vrhovnem državnem tožilstvu RS.

Med obiskom je Cacarova sprejel tudi minister za pravosodje Goran Klemenčič. Delegaciji sta razpravljali o problematiki pregona korupcije in organiziranega kriminala na nacionalni ravni in na ravni Evropske unije ter o čezmejnem sodelovanju. Kot piše na spletni strani ministrstva za pravosodje, so se med obiskom tudi dotaknili možnosti bilateralnega sodelovanja med državama na področju pravosodja.

Visoki predstavniki bolgarskega tožilstva so se v okviru obiska srečali tudi s predsednikom vrhovnega sodišča Damijanom Florjančičem, obiskali pa so tudi Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

Na torkovem delovnem srečanju na vrhovnem državnem tožilstvu pa je bila glavna tema izmenjava mnenj na področju korupcije in organiziranega kriminala. Delegacija bolgarskega tožilstva se je seznanila tudi z organizacijo in delovanjem Specializiranega državnega tožilstva in z delovanjem Državnotožilskega sveta, so še sporočili z vrhovnega državnega tožilstva.