c S

Kremelj po Tillersonovi odstavitvi ne pričakuje poslabšanja odnosov z ZDA

14.03.2018 11:37 Moskva/Teheran, 14. marca (STA) - Kremelj je danes sporočil, da se bodo odnosi med ZDA in Rusijo pod novim državnim sekretarjem Mikom Pompeom, ki bo na položaju zamenjal Rexa Tillersona, težko še dodatno poslabšali. Iran pa je glede menjave na čelu ameriške diplomacije sporočil, da gre za notranje zadeve ZDA.

"Težko bi bili odnosi na nižjem nivoju, zato je malo verjetno, da se bo v tem pogledu kaj poslabšalo," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "V vsakem primeru pa upanje za konstruktiven in trezen pristop ostaja. To upanje je vedno," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Tillerson je sicer v torkovem poslovilnem govoru opozoril, da mora Washington storiti več za odgovor na "težavno obnašanje in dejanja" Rusije. "Nadaljevanje po trenutni poti bo verjetno vodilo v še večjo osamitev in s tem situacijo, ki ni v nikogaršnjem interesu," je povedal Tillerson.

Teheran pa je medtem sporočil, da gre za notranje zadeve ZDA. Za Iran je pomembna celotna zunanja politika ZDA, in ne posamezne osebe, je povedal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Bahram Gasemi.

Medtem ko se Pomepov predhodnik s predsednikom Donaldom Trumpom velikokrat ni strinjal, je Pompeo odločen zagovornik predsednikovih politik, tudi njegove trde linije do Irana in Severne Koreje.

Tako številni opazovalci menijo, da bo izstop ZDA iz jedrskega sporazuma z Iranom pod novim zunanjim ministrom zelo verjeten. Gasemi o tovrstnih špekulacijah ni želel govoriti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

So pa številni iranski mediji opozorili, da Trump z imenovanjem Pompea odpira pot izstopu iz sporazuma.

Ameriški predsednik je v torek odstavil zunanjega ministra Tillersona, ki ga bo nasledil dosedanji šef obveščevalne agencije Cia Pompeo. Gre za pomembno menjavo v Trumpovi ekipi za nacionalno varnost, do katere prihaja v luči občutljivih pogajanj s Severno Korejo. Trump je pojasnil, da se s Tillersonom pogosto nista strinjala.