c S

Filipinski predsednik državo umaknil iz ICC

14.03.2018 11:21 Manila, 14. marca (STA) - Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je danes sporočil, da je njegova država umaknila ratifikacijo rimskega statuta, s katerim je bilo ustanovljeno Mednarodno kazensko sodišče (ICC). To sodišče namreč preiskuje njegovo vojno proti drogam.

"Filipini s takojšnjim učinkom umikajo ratifikacijo rimskega statuta," je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Duterte.

ICC s sedežem v Haagu je pretekli mesec uvedel "preliminarno preiskavo" izvensodnih pobojev v okviru kampanje proti nezakoniti trgovini z drogami na Filipinih, ki jo je sprožil filipinski predsednik. Duterte je sicer ob tej napovedi preiskavo pozdravil. Kot je pojasnil, ima dovolj obtožb. Tedaj je izrazil tudi pripravljenost, da bi prišel pred sodišče, če se bo postopek nadaljeval.

Policija je po uradnih podatkih v vojni proti drogam ubila že več kot 4100 ljudi. Organizacije za človekove pravice pa ocenjujejo, da je bilo ubitih še dodatnih 8000 ljudi. To so označili za zločine proti človečnosti.