c S

Po mnenju ruskega kemika lahko samo Rusija stoji za napadom na Skripala

14.03.2018 10:22 New Jersey, 14. marca (STA) - Ruski kemik Vil Mirzajanov, ki je javnosti razkril obstoj živčnega strup novičok, je danes dejal, da lahko samo Rusija stoji za napadom s tem strupom na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer v Veliki Britaniji.

83-letni ruski znanstvenik je v ZDA prišel leta 1995, pred tem pa je 30 let delal na ruskem Državnem znanstvenem raziskovalnem inštitutu za organsko kemijo in tehnologijo. V 90. letih je prav on razkril obstoj skupine živčnih strupov novičok.

Mirzajanov je na svojem domu v Princetonu v ameriški zvezni državi New Jersey povedal, da lahko za napadom z novičokom na Skripala in njegovo hčer stoji zgolj Rusija. "Samo Rusi" so razvili to skupino živčnih strupov. "Imeli so jo in jo še vedno imajo v tajnosti," je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Rusiji je odgovornost za napad pripisala tudi britanska vlada, ki je od Moskve zahtevala pojasnila. Kremelj zanika vpletenost, prav tako ni upošteval ultimata, da mora do torka zvečer podati pojasnila.

Ruski znanstvenik je pojasnil še, da so to skupino strupov, ki so jo razvijali 15 let in testirali na živalih, prvič uporabili z namenom ubiti človeka. Na vprašanje, zakaj ravno zdaj, pa je odgovoril, da želi Kremelj prestrašiti ljudi, kot so sovražniki ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Skripal sicer Rusiji ne bi mogel več povzročati problemov, vendar pa bi ga lahko Kremelj vseeno ubil, in to na krut način. Namen tega je zgolj prestrašiti potencialne nasprotnike, je dodal ruski znanstvenik.

Novičok je desetkrat močnejši od strupa VX, s katerim so zastrupili Kim Jong-nama, polbrata severnokorejskega voditelja Kim Jong-una. Za uboj osebe, ki tehta 50 kilogramov, je potrebnega zgolj pol grama, zanj pa ni zdravila, je še pojasnil Mirzajanov.

Tudi če Skripal in njegova hčer ne bosta preživela, bosta celo življenje trpela za posledicami zastrupitve, je poudaril kemik.

Ime novičok v ruščini pomeni novinec oz. prišlek. Gre za četrto generacijo kemičnega orožja, razvito v okviru sovjetskega programa s tajnim imenom Foliant. Pri nekaterih oblikah novičoka naj bi šlo za binarno orožje, kar pomeni, da je pravzaprav sestavljen iz dveh manj strupenih ali celo neškodljivih sestavin. Šele ko ju zmešajo, reagirata tako, da nastane aktivna strupena snov. Sestavni deli teh strupov tako sploh niso na seznamu prepovedanih snovi.

Mirzajanov je dejal, da bi lahko imel napad z novičokom tudi pozitivne posledice. Velika Britanija in druge zahodne države bi namreč lahko vztrajale pri prepovedi novičoka v konvenciji o prepovedi kemičnega orožja.

Njegovi kolegi so ga zaradi javnega razpravljanja o novičoku že opozorili, naj se pazi Rusov. "Vendar pa že dolgo živim. Ne morejo me ustaviti. Delal bom, dokler ne bodo nad novičokom vzpostavili mednarodnega nadzora," je povedal.