c S

V State Departmentu previdno olajšanje po odstavitvi Tillersona

14.03.2018 10:05 Washington, 14. marca (STA) - Ameriški mediji, ki se sklicujejo na nekdanje in sedanje diplomate ZDA, poročajo, da je v State Departmentu v torek zavladalo previdno olajšanje, ko je predsednik ZDA Donald Trump odstavil državnega sekretarja Rexa Tillersona. Slednjemu je uspelo v 14 mesecih krepko oklestiti moralo State Departmenta s 70.000 zaposlenimi.

State Department bo do imenovanja novega državnega sekretarja, predvidoma aprila, vodil Tillersonov namestnik, izkušeni in priljubljeni diplomat John Sullivan.

Tillerson je prišel v State Department s položaja glavnega izvršnega direktorja naftne korporacije Exxon Mobil in vodil diplomatsko agencijo kot podjetje. Obkrožil se je z nekaj zvestimi zaupniki in začel uvajati varčevalne ukrepe. State Department so začeli zapuščati izkušeni diplomati, nekatere je odpustil, novih talentov pa ni privabljal, ker je nekoč glamurozna služba postala slepa ulica.

Nekaterim se sedaj smili zaradi načina, na katerega je bil odpuščen - nepričakovano in strahopetno preko twitterja, vendar bo lahko sedaj užival v okoli 180 milijonih dolarjev za pokojnino, kar si je izposloval pred več kot letom dni, ko se je preselil v State Department.

Tillerson je veljal za eno od maloštevilnih, realističnih in pragmatičnih odraslih oseb v kaotični in impulzivni Trumpovi vladi, kar slednjemu ni bilo všeč. Svetoval mu je namreč, naj ZDA ostanejo del pariškega podnebnegha sporazuma, iranskega jedrskega sporazuma in sporazumov o prosti trgovini. Tillerson je bil tudi eden redkih v Trumpovi vladi, ki so si občasno upali kritizirati Rusijo.

Od samega začetka naprej je bila največja težava ta, da ni bil blizu Trumpa in ni imel nobenega vpliva na oblikovanje ameriške zunanje politike, vsaj kar zadeva pomembna vprašanja.

Na vse to je opozorila tudi nekdanja veleposlanica ZDA pri Združenih narodih Samantha Power, ki še vedno ni prebolela, kako je Trumpovi vladi uspelo uničiti vso dobro voljo, ki so jo ZDA uspele ustvariti na mednarodnem odru, med drugim z uspešnim vodenjem akcije proti izbruhu ebole leta 2015 ter s ključno vlogo pri pariškem podnebnem sporazumu in iranskem jedrskem sporazumu.

Powerova meni, da je veliko dobrih diplomatov odšlo iz State Departmenta, ker niso mogli zagovarjati politike v nasprotju z interesi ZDA.

Tillersonov predvideni naslednik direktor Cie in nekdanji kongresnik iz Kansasa Mike Pompeo bi lahko zadeve izboljšal, nenazadnje zaradi dobrih odnosov s predsednikom. To pa hkrati tudi težava, saj Pompeo tako kot Trump podpira odstop ZDA od iranskega sporazuma, podpiral je odstop od podnebnega sporazuma in podpira mučenje terorističnih osumljencev.

Demokrate skrbi, ali si bo upal kritizirati Rusijo, ker je to za predsednika ZDA občutljiva tema zaradi preiskave ruskega vpletanja v predsedniške volitve leta 2016 v korist Trumpa. Pompeo priznava, da so se Rusi vpletali, ne priznava pa, da so pomagali Trumpu. Strankarski bojevnik Pompeo je sicer uspel zgladiti spor med obveščevalnimi agencijami in Trumpom, ki jih je uvodoma primerjal z nacisti, ker so se menda spravili nanj.

Zaslišanja Pompea se bodo v senatu začela aprila.